Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Brusel Slovensku preplatí ochvat Detvy aj 120 trolejbusov

Foto: PPS Group

Konkrétne ide o projekt výstavby obchvatu Detvy, ktorý sa nachádza na rýchlostnej ceste R2, a tiež nákup 120 trolejbusov v Bratislave.

Bratislava 26. februára (TASR) – Európska únia (EÚ) preplatí Slovensku ďalšie dva projekty z Operačného programu (OP) Doprava. Konkrétne ide o projekt výstavby obchvatu Detvy, ktorý sa nachádza na rýchlostnej ceste R2, a tiež nákup 120 trolejbusov v Bratislave.

"Po náročných niekoľkomesačných rokovaniach s Európskou komisiou sa nám podarilo zabezpečiť peniaze na ďalší úsek rýchlostnej cesty R2," konštatoval minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Zároveň Brusel Slovensku odobril aj modernizáciu mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste. "Pribúdajú moderné trolejbusy a už od apríla začnú jazdiť aj nové električky," doplnil Počiatek.

Na úsek rýchlostnej cesty R2 zo Pstruše po Kriváň tak únia prispeje sumou 131,9 milióna eur a na nákup nových trolejbusov pôjde z eurofondov 49,2 milióna eur.

Celkovo pritom EÚ Slovensku schválila už 17 veľkých dopravných projektov v hodnote viac ako 2,3 miliardy eur. Schválenie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zo strany Bruselu podľa ministerstva dopravy znamená definitívne, že do 85 % financií z OP Doprava na tieto takzvané veľké projekty sa zaplatí z Kohézneho fondu EÚ.