Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Brusel vydal usmernenie týkajúce sa ochrany cezhraničných investícií

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ide o jeden z kľúčových prvkov, ktorým sa podporí viac investícií na jednotnom trhu EÚ.

Brusel 19. júla (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok vydala usmernenie, ktoré má pomôcť investorom z EÚ pri uplatňovaní svojich práv pred vnútroštátnymi orgánmi verejnej správy a súdmi, ako aj členským štátom pri ochrane verejného záujmu v súlade s právom Únie.

Cieľom usmernenia je posilniť podnikateľské prostredie pre investorov z EÚ. Investori musia mať možnosť spoliehať sa na predvídateľné, stabilné a čitateľné regulačné prostredie. Ide o jeden z kľúčových prvkov, ktorým sa podporí viac investícií na jednotnom trhu EÚ. Právo Únie nerieši všetky problémy, ktorým môžu investori čeliť. V oznámení sa však objasňuje, že právo Únie chráni práva investorov z EÚ a investori môžu tieto práva uplatňovať pred orgánmi verejnej správy a súdmi.

Komisia viackrát upozornila, že investori z EÚ sa nemôžu spoliehať na bilaterálne investičné zmluvy v rámci Únie. Tieto zmluvy sú nezákonné, pretože sa prekrývajú s pravidlami EÚ týkajúcimi sa jednotného trhu a vedú k diskriminácii investorov. Rovnaký postoj potvrdil vo svojom rozsudku (prípad Achmea) aj Súdny dvor EÚ, keď spresnil, že rozhodcovské konanie medzi investorom a štátom zakotvené v bilaterálnych investičných zmluvách v rámci EÚ je nezákonné. Komisia vyzvala všetky členské štáty, aby prijali opatrenia na zrušenie bilaterálnych investičných zmlúv v rámci EÚ.

V oznámení sa objasňuje, že voľný pohyb kapitálu, služieb, tovaru a pracovníkov na jednotnom trhu EÚ sú základné slobody jednotlivcov EÚ. Na ich základe majú spoločnosti a jednotlivci právo založiť si podnik, investovať do spoločnosti a poskytovať služby a tovar cez európske hranice. Investori z EÚ sú chránení všeobecnými zásadami nediskriminácie, proporcionality, právnej istoty a ochrany oprávnených očakávaní. V práve Únie sa uznávajú aj také základné práva, ako sú právo na podnikanie, právo vlastniť majetok a právo na účinnú súdnu ochranu.

Usmernenie upozorňuje, že rozhodcovské konanie medzi členským štátom a investorom z iného členského štátu nie je zlučiteľné s právom EÚ - ani prostredníctvom "bilaterálnych investičných zmlúv v rámci EÚ". Platí to aj pri uplatňovaní Zmluvy o energetickej charte medzi štátmi EÚ. Podľa názoru EK túto zmluvu nemožno použiť ako základ pre urovnávanie sporov medzi investormi a členskými štátmi EÚ.

Dokument EK tiež tvrdí, že právo Únie umožňuje reguláciu trhov na presadzovanie legitímnych verejných záujmov (verejná bezpečnosť, verejné zdravie, sociálne práva, ochrana spotrebiteľa alebo životného prostredia), čo môže mať negatívne dôsledky na investorov. Orgány verejnej moci v EÚ a členských štátoch majú povinnosť chrániť investície a regulovať trhy a môžu prijímať legitímne opatrenia na ochranu uvedených záujmov. Môžu tak však urobiť len za určitých okolností a za určitých podmienok a v súlade s právom EÚ.