Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brusel chce, aby Bulharsko pozastavilo práce na plynovode South Stream

Robotník kontroluje vodiče na plynovode počas slávnostného ceremoniálu výstavby plynovodu Južný prúd (South Stream). Foto: TASR/AP

Exekutíva EÚ tvrdí, že projekt South Stream nerešpektuje rozhodnutie EK o zákaze pre dodávateľov plynu kontrolovať aj prístup k plynovodom, ktoré prepravujú zemný plyn.

Brusel 3. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes požiadala bulharskú vládu, aby pozastavila práce na plynovode South Stream. Ide o projekt, ktorý realizuje ruský koncern Gazprom. Komisia to zdôvodňuje potrebou počkať si na rozhodnutie, či tento projekt je v súlade s európskou legislatívou.

Exekutíva EÚ tvrdí, že projekt South Stream nerešpektuje rozhodnutie EK o zákaze pre dodávateľov plynu kontrolovať aj prístup k plynovodom, ktoré prepravujú zemný plyn. Po ruskej anexii Krymu došlo k novej situácii a EK preto rozhodla o zmrazení projektu.

Avšak príslušné orgány v Sofii povolili začiatočné stavebné práce na bulharskej časti plynovodu South Stream. Pre Bulharsko, silne závislé od ruského plynu, je to národná priorita. Pre Ruskú federáciu zas South Stream predstavuje variant ako obísť územie Ukrajiny.

"Zatiaľ, kým diskutujeme s bulharskými úradmi a kým sa naplno zabezpečí dodržiavanie právnych predpisov EÚ, požiadali sme bulharskú vládu, aby pozastavila tento projekt," uviedla dnes hovorkyňa EK Chantal Hughesová.

Podľa hovorkyne Brusel už Bulharsku zaslal oficiálne oznámenie, v ktorom požaduje určité informácie. To je iba predbežný krok, ktorý, ak Bulharsko neposlúchne výzvy EK, by mohol viesť k právnemu konaniu a pokutám.

Bulharská vláda má k dispozícii mesiac na to, aby odpovedala na žiadosť Európskej komisie.