Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bruselské teroristické útoky spôsobili výrazné zníženie turizmu

Na archívnej snímke muž fajčí a pozerá sa do smartfóna 23. novembra 2015 v Bruseli. Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015. Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel. Foto: TASR/AP

Belgické ministerstvo hospodárstva už koncom júla uviedlo, že teroristické útoky znížili daňové príjmy o 760 miliónov eur.

Brusel 23. augusta (TASR) - Po bruselských teroristických útokoch sa turizmus v hlavnom meste rovnako ako v celom Belgicku prepadol. Informovala o tom agentúra DPA.

Prenocovania v bruselských hoteloch sa počas troch mesiacoch po úrokoch z 22. marca prudko znížili. Bruselské múzeá navštívilo v apríli, máji a júni o 35 % až 38 % menej návštevníkov než v rovnakých mesiacoch pred rokom. Na čísla poukázal hovorca turistickej kancelárie Visit Brussels.

Bruselské hotely boli v apríli obsadené len na 53,9 %, čo bolo o 22,1 percentuálneho bodu menej než v apríli 2015. Obsadenosť hotelov v máji klesla o 21,3 percentuálneho bodu na 59 % a v júni o 19,6 percentuálneho bodu na 66,3 %.

Prudký pokles záujmu zaznamenal aj tradičný turistický magnet Bruggy. Lode premávajúce po slávnych kanáloch Brúgg počas prvých 6 mesiacoch 2016 prepravili 400.280 pasažierov, čo bolo o 22 % menej než v rovnakom období vlani. Bruggy to zdôvodňujú negatívnym vplyvom teroristických útokov, uviedla tlačová agentúra Belga.

Belgické ministerstvo hospodárstva už koncom júla uviedlo, že teroristické útoky znížili daňové príjmy o 760 miliónov eur. Len z nepriamych daní z turistického sektora výpadok predstavoval 359 miliónov eur.