Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili prenájom pozemku pre obchvat Bratislavy

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prenájom v prospech dopravnej stavby schválili poslanci Bratislavského samosprávneho kraja na svojom dnešnom rokovaní.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Viac ako 104.000 eur by malo počas nasledujúcich troch rokov pribudnúť do pokladnice Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) za prenájom pozemkov pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) a projekt obchvatu Bratislavy D4. Prenájom v prospech dopravnej stavby schválili poslanci BSK na svojom dnešnom rokovaní.

Predmetom nájmu je časť krajských pozemkov v katastrálnom území obce Most pri Bratislave, na ktorých má vyrásť časť úseku diaľnice D4 Jarovce-Ivanka sever a úseku D4 – Most pri Bratislave. Kraj prenajal NDS plochu v celkovej výmere približne 13.300 metrov štvorcových.

Poslanci schválili aj neskoršie zriadenie vecného bremena v prospech dopravnej stavby, ktoré bude spoplatnené. Výška jednorazovej odplaty za zriadenie vecného bremena stanoví znalecký posudok.

Úseky D4 Jarovce-Ivanka sever a D4 – Most pri Bratislave budú súčasťou obchvatu Bratislavy spolu s rýchlostnou cestou R7, ktorá je súčasťou projektu. Obchvat sa bude stavať ako projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Štát by mal po tridsiatich rokoch a po zohľadnení inflácie vyjsť na 1,76 miliardy eur.


Starosta Ružinova požiadal o súhlas na predaj pozemkov pod obchvat

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár dnes požiadal primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala o súhlas na predaj pozemkov pod obchvat Bratislavy, ktoré sú zverené do správy mestskej časti. Ružinov sa tak pridal k bratislavským Podunajským Biskupiciam, ktoré primátora o to požiadali ešte koncom augusta a súhlas vo štvrtok (8.9) nakoniec dostali.

Po tom, čo tento týždeň bratislavskí mestskí poslanci neodsúhlasili predaj a prenájom pozemkov pod obchvat hlavného mesta Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), začala mestská časť Ružinov pripravovať žiadosť primátorovi, aby mohla odpredať časť pozemkov, ktoré má v správe. "Dnes sme žiadosť doručili na magistrát hlavného mesta," uviedol Pekár. Ide o 151 pozemkov s rôznymi výmerami, ktorých ceny sú stanovené na základe znaleckého posudku Národnej diaľničnej spoločnosti.

"Komunikujeme so zástupcami NDS, pretože niektoré výmery pozemkov, ktoré boli uvedené v materiáli mestského zastupiteľstva, sa odlišujú od tých, na ktoré sme udelili mestu súhlas na odpredaj," podotkol starosta. Podľa jeho informácií je to spôsobené zmenami v geometrickom pláne hlavného mesta.

Ak primátor udelí Ružinovu súhlas, o predaji pozemkov budú následne rozhodovať ružinovskí poslanci počas tohto mesiaca. "Peniaze získané z predaja týchto pozemkov si rozdelí hlavné mesto a mestská časť na polovicu, v zmysle štatútu hlavného mesta," uviedla ružinovská samospráva.



Podunajské Biskupice už súhlas od primátora dostali. "Vo štvrtok to podpisoval pán primátor. Dnes sme vyvesili náš materiál na 15 dní a 26. septembra máme mimoriadne zastupiteľstvo," povedala pre TASR starostka mestskej časti Alžbeta Ožvaldová.

Primátor Nesrovnal sa vo štvrtok dohodol s ministrom dopravy Árpádom Érsekom, že pozemky pod obchvat Bratislavy sa budú predávať oddelene. Časť odpredá NDS hlavné mesto, časť bratislavské mestské časti, ktoré majú niektoré pozemky v správe. Takýto scenár pritom navrhovala aj tá časť mestských poslancov, ktorá predaj a prenájom pozemkov pod obchvat na mestskom zastupiteľstve neodsúhlasila.

Predložený návrh uznesenia bol podľa nich protiprávny a jeho schválením by porušili zákon o Bratislave i štatút hlavného mesta. Správne by podľa nich bolo, ak by hlasovali len o predaji pozemkov vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré neboli zverené mestským častiam. Podľa primátora bol však predložený materiál profesionálne pripravený a podieľali sa na tom aj niektoré mestské časti. Tá samospráva, ktorá prejavila záujem, predala podľa neho pozemky už vopred samostatne, ako to bolo v prípade Jaroviec.