Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Útok proti banke v Budapešti vykonali podomácky vyrobenou bombou

Polícia hľadá motocyklistu, ktorý bol predpokladaným páchateľom útoku. Pri explózii sa zrútilo priečelie pobočky banky a rozbili sa okná okolitých budov.

Budapešť 14. januára (TASR) - Útok na pobočku banky, ku ktorému došlo v pondelok nadránom v XIII. budapeštianskom obvode, vykonal páchateľ podomácky vyrobenou bombou, napísalo dnes internetové vydanie maďarského týždenníka Heti Világgazdaság (Hvg.hu) s odvolaním sa na informácie z policajných zdrojov.

Pred pobočkou banky na ulici Lehel aj dnes pokračujú kriminalisti v pátraní. Podľa Hvg.hu polícia vyšetruje tri verzie: pomstu dlžníka, ktorý má úver v devízach, pokus o lúpež bankového automatu a pomsta za bankovú operáciu.

Páchateľ zrejme zaregistroval policajnú sirénu, preto ušiel z miesta činu. Policajná hliadka bola pri banke zhruba za poldruha minúty.

Hovorca CIB Bank Ádám Szinai pre agentúru MTI uviedol, že výbuchom vznikla veľká škoda na majetku banky, zranenia však neutrpel nikto.

Polícia hľadá motocyklistu, ktorý bol predpokladaným páchateľom útoku. Pri explózii sa zrútilo priečelie pobočky banky a rozbili sa okná okolitých budov.

Viacerí svedkovia uviedli, že pred detonáciou videli motocyklistu, ktorý z miesta činu poslal preč bezdomovcov, potom položil k banke balík a ušiel. Polícia začala vypočúvanie bezdomovcov a preveruje záznamy bezpečnostných kamier v okolí, aby zistila smer pohybu podozrivého.

Pobočka banky, ktorej sa po detonácii o 04.18 h zrútila stena v rozsahu zhruba desiatich metrov štvorcových, sa nachádza v pasáži medzi dvoma osemposchodovými budovami. Hasiči evakuovali obyvateľov jedného z týchto domov. Po preverení statiky a prípadného úniku plynu ich pustili ešte v pondelok predpoludním naspäť.