Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Počet cestujúcich na Budapest Airport sa v auguste zvýšil

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Na rast mal vplyv aj vznik tohtoročných nových leteckých spojení.

Budapešť 5. septembra (TASR) - V auguste tohto roka cestovalo cez budapeštianske Medzinárodné letisko Ferenca Liszta 943.582 pasažierov, čo je oproti augustu 2013 nárast o 9,2 %, informovala dnes agentúra MTI.

Podľa údajov spoločnosti Budapest Airport (BA) motorom rastu počtu cestujúcich je lepšie využitie kapacít lietadiel, pričom sa zvýšil aj počet pohybov strojov o 3,1 %. V auguste 2014 zaznamenali celkove 7999 vzletov a pristátí.

Na rast mal vplyv aj vznik tohtoročných nových leteckých spojení - sú medzi nimi denný spoj s Belehradom spoločnosti Air Serbia, turecká spoločnosť Pegasus Air lines začala lietať do Budapešti z Istanbulu, španielske aerolinky Vueling spájajú maďarské hlavné mesto s Barcelonou a z parížskeho letiska Orly lieta spoločnosť Transavia France.

Ak tento trend bude pokračovať, do konca roka 2014 počet cestujúcich prekročí 9 miliónov, čo by bol rekord, tvrdí BA. Najviac cestujúcich využíva spoje s Londýnom, v rebríčku nasledujú Paríž, Frankfurt, Amsterdam a Istanbul.