Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Budovy sa na Slovensku zatepľujú 25 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obnova budov prináša 30- až 50-% úspory tepla pri vykurovaní. Ak sa v plnom rozsahu uplatnia opatrenia na dosiahnutie ultranízkoenergetickej úrovne výstavby, úspory môžu dosiahnuť až 70 %.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Podiel obnovených bytových domov na Slovensku dnes tvorí viac než 55 % a obnovou doteraz prešlo aj vyše 30 % rodinných domov. So zatepľovaním budov sa v SR začalo pred 25 rokmi. Toto výročie si dnes v Bratislave pripomenulo Združenie pre zatepľovanie budov, ktoré zároveň oslávilo 15. rok od svojho založenia.

Obnova budov prináša podľa predsedníčky občianskeho združenia Zuzany Sternovej 30- až 50-% úspory tepla pri vykurovaní. Ak sa v plnom rozsahu uplatnia opatrenia na dosiahnutie ultranízkoenergetickej úrovne výstavby, úspory môžu dosiahnuť až 70 %. „Vytvárajú sa predpoklady na zabezpečenie výstavby a obnovy na úrovni budov s takmer nulovou potrebou energie,“ uviedla Sternová.

„Obnova budov vrátane zatepľovania má významný dosah na predĺženie životnosti, ale aj bezpečnosti pri užívaní budov a na zlepšenie funkčných parametrov existujúcich budov. Súčasne sa nesporne ovplyvňuje zvýšenie zamestnanosti, vznik malých a stredných podnikov, ako aj vznik nových profesií, a tým aj potrebného vzdelávania pracovníkov pôsobiacich vo výstavbe,“ opísala Sternová.

Na Slovensku sa budovy zatepľujú 25 rokov. Po prvý raz sa použilo zateplenie celoplošne na obvodovom plášti budovy v rokoch 1991 až 1994 na pilotnom projekte 332 bytových jednotiek na bratislavských Kramároch. Vďaka tomuto projektu sa získali prvé praktické skúsenosti so zhotovovaním vonkajších tepelnoizolačných systémov obvodových plášťov budov. V ďalších rokoch dochádzalo k mnohým zmenám a ku sprísňovaniu požiadaviek na výstavbu, čomu sa muselo prispôsobiť aj zatepľovanie.

V súčasnosti je na Slovensku obnovených 55,69 % bytových domov a 30,67 % rodinných domov. Podľa odhadov združenia pri doterajších skúsenostiach a dostatočných formách podpory obnovy bytových budov by mali byť bytové domy v krajine obnovené v roku 2029 a rodinné domy v roku 2045.