Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Budúci most cez Ipeľ bude len pre vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony

Rieka Ipeľ, archívne foto Foto: TASR/Denisa Horváthová

Rozhodnutie vyplýva to z návrhu na uzavretie dodatku č. 1 k Dohode medzi vládou SR a vládou Maďarska o výstavbe cestného mosta nad riekou Ipeľ.

Bratislava 7. marca (TASR) - Budúci most cez Ipeľ bude len pre vozidlá s maximálnou hmotnosťou 3,5 tony. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dodatku č. 1 k Dohode medzi vládou SR a vládou Maďarska o výstavbe cestného mosta nad riekou Ipeľ a súvisiacich objektov na spoločnej štátnej hranici medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd, ktorú schválila slovenská vláda.

Návrh textu dodatku č. 1 vypracovalo Ministerstvo národného rozvoja Maďarska na základe žiadosti dotknutých obcí a výsledkov rokovania, ktoré sa uskutočnilo 30. novembra 2016 v Budapešti medzi zástupcami NIF (národný orgán pre rozvoj infraštruktúry), samosprávou župy Pešť a zástupcami Nitrianskeho samosprávneho kraja.

"Na rokovaní bolo dohodnuté, že medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd bude na budúcom moste povolený prejazd len pre vozidlá s maximálnou hmotnosťou 3,5 tony. Podľa pôvodnej dohody, ktorá bola schválená uznesením vlády SR 22. februára 2012, malo byť vybudované cestné spojenie na účely medzinárodnej cestnej osobnej a nákladnej dopravy vozidlami s maximálnou hmotnosťou 12 ton," priblížilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Po zapracovaní pripomienok expertov cestnej infraštruktúry zo slovenskej strany bol dodatok prerokovaný 25. januára 2017 v Budapešti. Definitívny súhlas s navrhnutým znením dodatku č. 1 potvrdila maďarská strana listom z 21. marca 2017. Zároveň sa obe strany dohodli, že začnú schvaľovací proces dodatku, o ktorom sa budú vzájomne priebežne informovať a predložia návrh na jeho uzavretie svojim vládam na schválenie. Dodatok č. 1, tak ako dohoda, je vládneho charakteru, nezakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb ani právnických osôb a po jeho podpise sa nevyžaduje súhlas Národnej rady SR.