Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Budúci rozpočet EÚ už pamätá aj na odstávku jadrových elektrární

Na dnešnom zasadaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v dánskom meste Horsens o tom rozhodovali diplomati EÚ. Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

Horsens/Brusel 11. júna (TASR) - Budúci rozpočet EÚ už počíta aj s financovaním odstavovania jadrových elektrární, čo sa týka aj dvoch blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Na dnešnom zasadaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v dánskom meste Horsens o tom rozhodovali diplomati EÚ. Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

Zasadnutie Rady bolo venované príprave budúcej finančnej perspektívy EÚ pre obdobie 2014-2020 a v rámci rokovaní sa vôbec prvýkrát do textu novej verzie o budúcom rozpočte dostala aj citlivá záležitosť odstavovania reaktorov jadrových elektrární, uviedol v rozhovore pre TASR Javorčík.

"Z nášho pohľadu je dôležité to, že dánske predsedníctvo v EÚ už zahrnulo do tohto návrhu aj otázku financovania odstavenia jadrových elektrární vrátane Jaslovských Bohuníc," spresnil slovenský diplomat. Javorčík dodal, že text, ktorý sa vôbec prvýkrát ocitol v návrhu budúceho rozpočtového obdobia únie, je dobrým základom pre to, aby sa v ďalších fázach rokovaní už dalo diskutovať aj o konkrétnych číslach, a teda o reálnej podpore EÚ pre odstávku reaktorov v Jaslovských Bohuniciach.

"Toto očakávame až na jeseň. Diskusiu o konkrétnom finančnom vyjadrení. Zatiaľ v návrhu absentujú čísla, ale dôležité je, že sa vytvoril základ na to, aby sa vôbec o tom dalo rokovať," upozornil Javorčík. A dodal, že finančná otázka bude riešená neskôr, na úrovni ministrov a predsedov vlád, pričom je veľká snaha, aby sa to doriešilo ešte do konca tohto roku, v rámci nastupujúceho cyperského predsedníctva v EÚ.

Z hľadiska slovenských záujmov pri zostavovaní budúceho rozpočtového obdobia únie je podľa Javorčíka zaujímavá aj započítateľnosť DPH pri projektoch financovaných zo štrukturálnych fondov EÚ. To podľa neho uľahčí samotné čerpanie finančných prostriedkov a bude mať dosah na celkové príjmy rozpočtu z kohéznej politiky.

"To je to, čo sme dlhodobejšie presadzovali, spolu s ďalšími členskými krajinami zo Skupiny priateľov kohézie," upozornil Javorčík. A dodal, že Slovensko opätovne zdôraznilo význam a prioritu, ktoré kladie pre pokračovanie silnej kohéznej politiky. Vzhľadom na to, že to je zásadný investičný nástroj pre investície do oblasti infraštruktúry, vedy a výskumu, vzdelávania a sociálnych vecí.