Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Budúcnosť automobilizmu spočíva najmä v zdieľaní vozidiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s konceptmi veľkých miest riadených sofistikovanejším spôsobom by sa veľká časť dopravy mala presunúť do nových systémov, ktoré sčasti nahradia individuálnu dopravu.

Bratislava 3. marca (TASR) – V budúcnosti treba očakávať úplne nové koncepty a pohľady na individuálnu aj hromadnú dopravu. Odpoveďou na zhusťujúcu sa premávku by mohlo byť aj zdieľanie vozidiel, tvrdia odborníci na automobilizmus.

V súvislosti s konceptmi veľkých miest riadených sofistikovanejším spôsobom by sa veľká časť dopravy mala presunúť do nových systémov, ktoré sčasti nahradia individuálnu dopravu. "To, čo sa s veľkou pravdepodobnosťou zmení, je, že bude fungovať veľké množstvo takých dopravných systémov, ktoré budú na pomedzí dnešných taxíkov a autopožičovní a budú využívať moderné technológie, najmä autonómne riadenie," priblížil Martin Jesný, analytik Revue priemyslu. Takáto služba bude môcť plniť veľmi individuálne požiadavky.

Tento systém by mal byť výhodnejší a efektívnejší, pretože je tu možnosť výberu špecifického typu auta pre konkrétny účel alebo príležitosť, ktoré by si človek mohol prenajať. "Bude to chcieť aj iný spôsob osobného nastavenia, pretože už to nebude len o tom, že človek chce auto vlastniť, ako to do veľkej miery bolo doteraz," upozornil Jesný s tým, že by to pomohlo zefektívniť premávku a znížiť požiadavky na parkovanie.

"Prepojené vozidlá zabezpečujúce efektívnu informovanosť vodiča a posádky, autonómna jazda vylučujúca ľudský faktor, a tým aj minimalizujúca energetické nároky a zvyšujúca samotnú bezpečnosť, alternatívne pohony s dôrazom na znižovanie emisií," vymenoval trendy v automobilovej oblasti generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Ján Pribula.

Budúcnosťou automobilizmu z pohľadu technológií je podľa Jesného najmä autonómne riadenie. To ponúka posun v možnostiach, ako využívať automobil. "Auto bude môcť fungovať napríklad ako autonómna kancelária alebo aj priestor na individuálne využitie času, a to dá ľuďom oveľa väčšiu voľnosť využiť auto iným spôsobom," skonštatoval analytik.