Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Budvar obhájil svoje práva na značku Budweiser v Británii

Ilustračné foto Foto: TASR

Globálne spory o ochrannú známku Budweiser trvajú od roku 1907.

Praha 15. januára (TASR) - Český štátny pivovar Budějovický Budvar definitívne obhájil svoje práva na značku Budweiser vo Veľkej Británii. Rozhodol o tom Najvyšší súd Spojeného kráľovstva. Informujú o tom agentúra AP a internetový portál českého denníka Mladá fronta Dnes.

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie odvolacieho súdu a rozhodol v prospech českého pivovaru. Jeho konkurent, najväčší svetový pivovar Anheuser-Busch Inbev (ABI), chcel pritom dosiahnuť, aby Budějovický Budvar nesmel v Británii používať ochrannú známku "Budweiser", ktorú vlastní.

Spor sa tak januárovým rozhodnutím Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva definitívne končí, pivovarnícky gigant ABI už totiž "vystrieľal všetky právne zbrane" a nemá sa kam odvolať.

Podľa britského práva bol spor ukončený už rozsudkom, ktorý vlani v júli vyniesol odvolací súd (Court of Appeal).

"Tento pokus o zmenu definitívneho rozhodnutia súdu svedčí o dlhodobom intenzívnom záujme spoločnosti ABI získať exkluzivitu k ochrannej známke Budweiser za každú cenu, a to nielen v Spojenom kráľovstve, ale aj globálne," uviedol riaditeľ Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Globálne spory o ochrannú známku Budweiser trvajú od roku 1907. Budvar je v nich v posledných rokoch úspešný, od roku 2000 do roku 2011 český pivovar vyhral 88 prípadov zo 124 uzavretých sporov. Osem sporov skončilo zmierom alebo remízou.