Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Warren Buffett oslávil 50. výročie na čele Berkshire Hathaway

Warren Buffett Foto: TASR/AP

Do prvej trojky najväčších podielov podľa hodnoty jednoznačne patrí veľká americká banka Wells Fargo.

Omaha 3. mája (TASR) - Akcionári Berkshire Hathaway v sobotu (2.5.) oslávili 50. výročie Warrena Buffetta (84) na čele tohto konglomerátu. Legendárny investor pri tejto príležitosti vyjadril optimizmus, že jeho spoločnosť prežije dlho po tom, čo sa on pominie. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Buffett a jeho partner Charlie Munger (91) sú presvedčení, že nezávislosť dcérskych spoločností umožní zachovať celý konglomerát pri živote celé desaťročia. Podľa Buffetta nedáva zmysel rozdeliť Berkshire do menších subjektov, keďže samotný konglomerát má vyššiu hodnotu než jeho jednotlivé časti.

Cit Warrena Buffetta pre zarábanie peňazí je legendárny a navzdory vysokému veku stále sám prijíma rozhodnutia. Dokazuje to aj samotný Berkshire Hathaway, ktorý sa počas polstoročia vyvinul z bezvýznamného výrobcu textilu na jednu z najhodnotnejších spoločností sveta. Podľa kurzu akcií na burzách má hodnotu vyše 350 miliárd USD (312,08 miliardy eur). Buffett je jeho hlavným akcionárom, vďaka čomu ho americký časopis Forbes považuje za tretieho najbohatšieho človeka sveta.

Berkshire Hathaway má približne 80 vlastných dcérskych spoločností v rôznych sektoroch, od výrobcu textilu Fruit of the Loom, cez železničnú spoločnosť BNSF až po celý rad poisťovní. Okrem toho konglomerát vlastní podiely v množstve popredných svetových spoločností.

Do prvej trojky najväčších podielov podľa hodnoty jednoznačne patrí veľká americká banka Wells Fargo, v ktorej Buffett vlastní 9,08 % s trhovou hodnotou zhruba 25,7 miliardy USD. Na druhej priečke stojí Coca-Cola a nie je tajomstvom, že Buffett má túto spoločnosť vo veľkej obľube. Má v nej podiel 9,14 % v hodnote 16,3 miliardy USD. Prvú trojku uzatvára technologický gigant IBM, ktorému investor stále zachováva vernosť. Vlastní v ňom 7,93 % v hodnote 13,4 miliardy USD.

Na štvrtom mieste je vydavateľ kreditných kariet a Buffettov dlhodobý obľúbenec American Express, v ktorom má podiel 14,88 % v hodnote zhruba 11,8 miliardy USD. Piatu priečku zaujal obchodný reťazec Walmart s podielom 1,87 % v hodnote asi 4,8 miliardy USD. Na šiestom mieste stojí jediná neamerická spoločnosť v Top 10. Je ňou nemecká zaisťovňa Munich Re, v ktorej Buffett vlastní 11,6 % v hodnote zhruba 4,4 miliardy USD.

Prvú desiatku dotvára potravinársky koncern Procter & Gamble s podielom 1,94 % v hodnote 4,3 miliardy USD. Ďalší predstaviteľ finančného sektora U.S. Bancorp je na ôsmej priečke s Buffettovým podielom 4,53 % v hodnote 3,4 miliardy USD. Posledné dve miesta zapĺňa oblasť zdravotného zabezpečenia a spoločnosť DaVita HealthCare Partners so 17,83 % v hodnote 3,2 miliardy USD a kalifornská platená televízia DirecTV so 6,33 % v hodnote asi 2,8 miliardy USD.