Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Buffettova Berkshire Hathaway zaznamenala pokles zisku

Na archívnej snímke z 5. mája 2014 šéf a výkonný šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett v Omahe. Foto: TASR/AP

Pokles zisku spôsobili horšie výsledky poisťovní, v ktorých je konglomerát podielnikom.

Omaha 8. augusta (TASR) - Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway Warrena Buffetta dosiahla v 2. štvrťroku zisk 4 miliardy USD (3,66 miliardy eur). Výsledok sa medziročne zhoršil o 37 %. DPA informuje, že v noci nadnes výsledok hospodárenia spoločnosti v 2. štvrťroku oznámili v Omahe.

Pokles zisku spôsobili horšie výsledky poisťovní, v ktorých je konglomerát podielnikom. Autopoisťovňa Geico musela vyrovnať zvýšené množstvo poistných udalostí. Zisk poisťovní klesol medziročne takmer o 40 % na 939 miliónov USD.

Buffett mal v uplynulom štvrťroku menej šťastia aj na finančných trhoch. Na nich prerobil 362 miliónov USD. Pred rokom priniesli zisk 2,4 miliardy USD.

Celkové tržby Berkshire Hathaway medziročne vzrástli o necelé 3 % a dosiahli 51,4 miliardy USD.

Buffett, ktorý koncom mesiaca dovŕši 85. rok života, vedie investičnú spoločnosť od roku 1965. Jej trhová hodnota bola na začiatku pár miliónov dolárov, sa teraz oceňuje na 350 miliárd USD.

Berkshire Hathaway pozostáva z vyše 80 firiem. Sú v nej klasické výrobné závody, poisťovne, železničná spoločnosť i noviny. V jej portfóliu je aj veľký balík akcií nemeckej zaisťovne poisťovní Munich Re.

Warren Buffett vo februári kúpil hamburský obchod s príslušenstvom pre motorky Louis. Viaceré nemecké firmy sa chystá ešte prikúpiť.

(1 EUR = 1,0941 USD)