Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Buffett venoval charitatívnej organizácii akcie za 27 miliónov USD

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Buffett povedal, že viac ako 99 % z jeho majetku v hodnote takmer 118 miliárd USD venuje postupne na dobročinné účely.

Omaha 17. augusta (TASR) - Americký miliardár Warren Buffett venoval akcie Berkshire Hathaway v hodnote 27 miliónov USD (24,77 milióna eur) nemenovanej charitatívnej organizácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Buffett informoval o darovaní 50 akcií Berkshire triedy A v podaní pre Komisiu pre cenné papiere a burzu v stredu (16. 8.) neskoro večer.

Tento dar je doplnkom k Buffettovým každoročným príspevkom pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesovcov a štyri menšie nadácie, ktoré prevádzkuje jeho rodina. Miliardár poskytuje finančné príspevky nadáciám a charitám od roku 2006.

Buffett totiž povedal, že viac ako 99 % z jeho majetku v hodnote takmer 118 miliárd USD venuje postupne na dobročinné účely. V priebehu rokov dal spomínaným piatim nadáciám akcie v hodnote zhruba 50 miliárd USD.

Aj po tomto najnovšom dare Buffett stále vlastní 218.237 akcií Berkshire triedy A, čo sú najdrahšie akcie na trhu. Vo štvrtok ráno v USA ich hodnota vzrástla o 2,183 USD a predávali sa po 539.680 USD za kus.

Berkshire má aj cenovo dostupnejšie akcie triedy B, ktoré ponúkajú zlomok hlasovacích práv oproti akciám A. Tieto akcie triedy B sa vo štvrtok ráno predávali po 355,95 USD.

Konglomerát Berkshire Hathaway so sídlom v Omahe v Nebraske vlastní desiatky podnikov vrátane poisťovne Geico, železnice BNSF a ďalších veľkých spoločností. Vlastní tiež eklektický sortiment výrobných a maloobchodných spoločností. Okrem firiem, ktoré priamo vlastní, má Berkshire vo svojom portfóliu akcie spoločností, ako sú Apple, Bank of America, Coca-Cola či American Express v hodnote 350 miliárd USD.

(1 EUR = 1,09 USD)