Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Sofii sa začala schôdzka ministrov financií EÚ

Na ilustračnej snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Samotnému neformálnemu zasadnutiu ministrov financií (ECOFIN) predchádzalo stretnutie ministrov financií členských krajín eurozóny (Euroskupina).

Sofia 27. apríla (TASR) - Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír odštartoval v piatok spoločne so svojimi kolegami z členských krajín Európskej únie dvojdňové neformálne zasadnutie v Sofii, konajúce sa v rámci bulharského predsedníctva v Rade EÚ. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Samotnému neformálnemu zasadnutiu ministrov financií (ECOFIN) predchádzalo stretnutie ministrov financií členských krajín eurozóny (Euroskupina). Na piatkovej Euroskupine prezentovalo Grécko svoju stratégiu rastu na najbližšie roky. Ministri tak odštartovali diskusiu o smerovaní Atén po skončení, v poradí už tretieho, záchranného programu v auguste tohto roka.

"To, čo je najdôležitejšie, je, aby Grécko aj naďalej pokračovalo v ekonomických a inštitucionálnych reformách a ozdravovaní verejných financií. Je to základným predpokladom, aby peniaze, energia a výsledky dosiahnuté za posledných osem rokov nevyšli navnivoč," povedal Kažimír.

Okrem Grécka sa ministri venovali trendom a situácii rastu miezd i mzdových politík v celej Európe a vo všeobecnosti sa zhodli na potrebe efektívnosti a flexibilite trhov práce pri zachovaní nutnej ochrany zamestnancov.

Bulharská vláda oznámila záujem o členstvo v eurozóne. Európska Komisia prostredníctvom eurokomisára Pierra Moscoviciho, zodpovedného za hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá, záujem Sofie privítala. Zároveň však upozornila, že sa nie je kam ponáhľať a Bulharsko má spoločne s EK pracovať na čo najdokonalejšej príprave na prijatie eura.

Počas pracovného obeda a nasledujúcich dvoch pracovných blokov sa ministri venovali budúcej reforme EÚ, inštitucionálnym a obsahovým zmenám. Prvý blok bol venovaný možnostiam urýchlenia konvergencie medzi členskými krajinami Únie. Ten druhý sa pozrel na problém roztrieštenosti kapitálových trhov v EÚ, komplikujúci prístup k financovaniu pre malé a stredné podniky hľadajúce peniaze popri úveroch bánk.