Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Bundesbank: Zmeny v štátnom rozpočte nevplývajú na inflačné prognózy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Centrálna banka v najnovšej prognóze očakáva, že inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) v budúcom roku klesne o viac ako polovicu, na 2,7 % z tohtoročných 6,1 %.

Frankfurt nad Mohanom 20. decembra (TASR) - Nemecká centrálna banka nevidí dôvod, aby po vládnom rozpočtovom kompromise menila svoje inflačné prognózy. Vplyvy dohody sú celkovo obmedzené a čiastočne sú už zahrnuté v aktuálnom výhľade, uviedol v stredu guvernér banky Joachim Nagel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Z dnešného pohľadu preto neočakávam takmer žiadne zmeny v našich vyhláseniach," dodal Nagel. Centrálna banka v najnovšej prognóze očakáva, že inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) v budúcom roku klesne o viac ako polovicu, na 2,7 % z tohtoročných 6,1 %.

Zmeny v štátnom rozpočte, na ktorých sa dohodla minulý týždeň vládna koalícia, zahŕňajú napríklad zrušenie dotácií na kúpu elektrických áut alebo zvýšenie uhlíkovej dane na vykurovací olej, plyn a benzín na 45 eur z doterajších 40 eur za tonu CO2.

Úspornými opatreniami sa vláda snaží nahradiť miliardové výpadky, ktoré vznikli v rozpočte po rozhodnutí Spolkového ústavného súdu. Ten v polovici novembra zablokoval približne 60 miliárd eur v tzv. klimatickom fonde. Vláda sa totiž rozhodla tieto peniaze použiť na iné účely, než na aké boli pôvodne vyčlenené, čo súd označil za protiústavné.