Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

Bundesbank:Nemecká ekonomika v 2. kvartáli v najlepšom vzrastie mierne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektorí výrobcovia sa dokonca obávajú, že nedostatky dodávok budú negatívne ovplyvňovať produkciu až do roku 2024.

Frankfurt nad Mohanom 23. mája (TASR) - Nemecká ekonomika v prebiehajúcom 2. kvartáli v najlepšom prípade vzrastie len mierne, odhaduje nemecká centrálna banka.

"Na jedenej strane by mali uvoľnenia protipandemických opatrení výrazne podporiť služby a s nimi spojené spotrebiteľské výdavky," uviedla vo svojej mesačnej správe Bundesbank. "Na strane druhej následky ruského útoku na Ukrajinu zosilňujú negatívne vplyvy prostredníctvom vysokého zdražovania a problémov s dodávkami."

Podľa prieskumu Bundesbank firmy z priemyslu počítajú v 2. kvartáli pre vojnu na Ukrajine s ďalšími výpadkami produkcie. Niektorí výrobcovia sa dokonca obávajú, že nedostatky dodávok budú negatívne ovplyvňovať produkciu až do roku 2024.

Vysoké ceny energií a materiálov, rovnako ako zvýšená neistota, zaťažujú priemysel aj stavebníctvo. Vysoká inflácia zasa brzdí spotrebu domácností.

Nemecké spotrebiteľské ceny v apríli medziročne stúpli o 7,4 %, čo bolo najviac od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990. Bundesbank očakáva, že inflácia zostane vysoká aj v najbližších mesiacoch a v polovici roka sa bude pohybovať na úrovni okolo 7 %.