Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Akcie Apple sa stanú súčasťou indexu Dow Jones Industrial Avera

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Táto zmena odráža dominantnú pozíciu výrobcu známych iPhonov v americkej ekonomike aj spoločnosti.

New York 6. marca (TASR) - Koncern Apple, ktorý je najväčšou americkou firmou z hľadiska trhovej hodnoty, sa stane súčasťou akciového indexu Dow Jones Industrial Average, v ktorom nahradí telekomunikačnú spoločnosť AT&T. Táto zmena odráža dominantnú pozíciu výrobcu známych iPhonov v americkej ekonomike aj spoločnosti. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Rozhodnutie S&P Dow Jones Indices nahradiť na záver obchodovania 18. marca akcie AT&T, ktoré boli súčasťou indexu Dow Jones niekoľko desaťročí, akciami koncernu Apple je podľa odborníkov uznaním cesty, ktorú výrobca počítačov a smartfónov prešiel a výsledku, ku ktorému sa dopracoval.

Apple s trhovou hodnotou 736 miliárd USD (671,35 miliardy eur) bude najväčšou firmou v indexe. Obchodníci rozhodnutie o zaradení Apple do Dow Jones Industrial Average očakávali od júna 2014, keď koncern rozdelil svoje akcie v pomere sedem za jednu, v dôsledku čoho ich cena výrazne klesla. Dovtedy bola príliš vysoká. Ale po rozdelení bolo podľa investorov len otázkou času, kedy sa akcie Apple stane súčasťou indexu.

Trhová hodnota AT&T je zhruba 176,5 miliardy USD. Po vyradení akcií spoločnosti z indexu Dow Jones Industrial Average v ňom zostáva len jedna telekomunikačná firma, a to Verizon.

(1 EUR = 1,0963 USD)