Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Americké akcie sa oslabili druhý týždeň po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou na trhoch zostáva rusko-ukrajinský konflikt. Denník Wall Street Journal v piatok priniesol správu, že americkí predstavitelia očakávajú ruský útok v najbližších dňoch.

New York 19. februára (TASR) - Wall Street sa na konci týždňa po výrazne turbulentnom obchodovaní oslabila. Hlavným dôvodom je konflikt v súvislosti s Ukrajinou.

Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v piatok (18. 2.) stratil 232,85 bodu alebo 0,68 % a uzavrel na 34.079,18 bodu. Za celý uplynulý týždeň sa oslabil takmer o 2 %.

Širší index S&P 500 sa v piatok znížil o 0,72 % na 4348,87 bodu a technologický Nasdaq Composite o 1,23 % na 13.548,07 bodu.

Všetky tri hlavné americké indexy klesli druhý týždeň po sebe. Hlavnou témou na trhoch zostáva rusko-ukrajinský konflikt. Denník Wall Street Journal v piatok priniesol správu, že americkí predstavitelia očakávajú ruský útok v najbližších dňoch. Podľa NBC News chce americký prezident Joe Biden presunúť viac amerických vojakov bližšie k Ukrajine.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok (17. 2.) na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) varoval, že ruské sily sa pripravujú na začatie útoku proti Ukrajine už v najbližších dňoch. Zároveň oznámil, že ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi navrhol osobné stretnutie "v Európe" na budúci týždeň.

Podľa analytikov vývoj na trhoch bude naďalej turbulentný, kým sa napätie na Ukrajine výrazne neupokojí.