Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Burza v Aténach zostáva zatvorená, čaká sa na dekrét

Finančná burza v Aténach, archívne foto Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Grécke regulačné úrady predložili Európskej centrálnej banke dva rozdielne plány na otvorenie burzy.

Atény 29. júla (TASR) - Grécka burza sa ani dnes neotvorí, pretože úrady stále čakajú na ministerský dekrét o obnovení obchodovania. Uviedol to vysoký predstaviteľ gréckeho regulačného úradu, ktorý nechcel byť menovaný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aténska akciová burza je zatvorená od 29. júna, keď vláda zatvorila aj banky a zaviedla kontrolu kapitálu aj limit na výbery z bankomatov, aby zabránila kolapsu bankového systému v dôsledku masového výberu peňazí z účtov.

Predseda gréckej Komisie pre kapitálové trhy Konstantinos Botopulos v utorok (28.7.) povedal, že burza by sa mohla otvoriť dnes, prípadne vo štvrtok 30. júna, keďže to už schválila Európska centrálna banka (ECB).

Grécke regulačné úrady predložili ECB dva rozdielne plány na otvorenie burzy. Prvý počítal s neobmedzeným obchodovaním, v druhom prípade by sa zaviedli reštrikcie pri obchodovaní pre gréckych investorov, aby sa zabránilo odlevu kapitálu z gréckych bánk. Práve túto možnosť ECB podľa gréckeho zdroja odobrila.

Gréci poslali ECB prvý návrh už minulý týždeň, aby sa burza mohla otvoriť čo najskôr. Proces sa však natiahol, nakoľko ECB požadovala ubezpečenia, že grécki investori nebudú môcť vytiahnuť peniaze z gréckych bánk a premeniť ich na akcie.

Grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa sa dostal k moci po víťazstve vo voľbách koncom januára vďaka sľubom, že zastaví reformy a úsporné opatrenia. Ale za päť mesiacov do konca júna, keď vypršala platnosť predchádzajúceho záchranného programu, sa nedokázala dohodnúť s veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci. Vláda dokonca vypísala referendum o reformách, ktoré väčšina Grékov odmietla. Zadlžená krajina sa však ocitla na pokraji bankrotu a Tsiprasovi neostalo nič iné, len sa vrátiť k rokovaciemu stolu a prijať podmienky veriteľov, vrátane nepopulárnych reforiem.

V tejto chvíli prebiehajú v Aténach rokovania na tzv. technickej úrovni, teda na úrovni expertov, o podmienkach nového záchranného programu. Grécka vláda dúfa, že vyjednávania o ďalšej pomoci prebehnú veľmi rýchlo a uzavrie ich ešte pred termínom splatnosti dlhu voči ECB, ktorý vyprší 20. augusta.