Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecké akcie posilnili. Ceny ropy po rozhodnutí Fedu prudko vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka ponechala v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené.

Frankfurt nad Mohanom 16. marca (TASR) - Investori zostávali opatrní pred dnešným rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky. Mierny rast nemeckého akciového trhu však signalizuje, že dúfali v oslobodzujúci impulz, ktorý pošle kurzy nahor. Informovala o tom agentúra DPA.

Kľúčový nemecký index Dax, ktorý sa dočasne ocitol pod tlakom, nakoniec uzavrel dnešné obchodovanie s plusom 0,50 % na úrovni 9983,41 bodu. Predpoludním sa Dax na krátky čas dostal až nad hranicu 10.000 bodov.

Index MDax, na ktorom sú kótované stredne veľké nemecké firmy, dnes vzrástol o 0,92 % na 20.103,79 bodu a technologický index TecDax sa zvýšil o 0,10 % na 1632,71 bodu.

Fed úrokové sadzby nemenil

Americká centrálna banka (Fed) ponechala v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené. Zdôvodnila to globálnymi tlakmi, ktoré môžu spomaliť ekonomiku USA. Fed ponechal otvorené, kedy bude pokračovať v sprísňovaní menovej politiky. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.




Kľúčový úrok v USA zostáva v pásme 0,25 % až 0,50 %, uviedol dnes menový výbor (FOMC) centrálne banky o dvojdňovom zasadnutí. Centrálni bankári aktualizovali svoje štvrťročné prognózy a počítajú s tým, že na konci roka sa bude kľúčový úrok nachádzať na úrovni 0,875 %, čo predpokladá dve zvýšenia o štvrť percentuálneho bodu. Ešte v decembri očakávali v tomto roku štyri zvýšenia úrokových sadzieb. Väčšina ekonómov aktuálne predpokladá, že Fed najbližšie zvýši úrokové sadzby v júni.

Podľa Fedu americká ekonomika pokračuje v miernom raste. Ohrozuje ju však vývoj globálnej ekonomiky a turbulencie na finančných trhoch. Riziká podľa centrálnej banky kompenzuje zlepšovanie situácie na trhu práce. Fed tiež vidí signály zrýchľovania inflácie.

Globálna ekonomika je slabšia, než Fed pôvodne predpokladal

Globálna ekonomika je na tom horšie, než pôvodne predpokladala americká centrálna banka (Fed), uviedla šéfka banky Janet Yellenová. Informovala o tom agentúra DPA.

"Zdá sa, že rast ekonomiky v zahraničí je, o niečo slabší, než sa pôvodne očakávalo," uviedla Yellenová na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru (FOMC) banky. "Tento nečakaný vývoj však nemal za následok výraznú zmenu základného výhľadu výboru."

Yellenová poznamenala, že očakávania týkajúce sa zvyšovania sadzieb v USA klesli, čo viedlo k zníženiu dlhodobých úrokových sadzieb a zmiernilo negatívny vplyv oslabenia globálnej ekonomiky na ekonomickú aktivitu v USA.

"Obavy týkajúce sa vyhliadok globálnej ekonomiky viedli na začiatku tohto roka k zvýšeniu volatility finančných trhov a k sprísneniu finančných podmienok v USA, aj keď v poslednom čase sa finančné podmienky výrazne zlepšili," uviedla Yellenová.

Ceny ropy po rozhodnutí Fedu prudko vzrástli

Ceny ropy po rozhodnutí americkej centrálnej banky (Fed) o úrokových sadzbách prudko vzrástli. Fed totiž signalizoval, že tento rok zvýši sadzby len dvakrát, čo spôsobilo oslabenie dolára. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Fed ponechal v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené. Ako dôvod uviedol problémy globálnej ekonomiky. Fed zároveň aktualizoval vyhliadky ďalšieho vývoja menovej politiky. V súčasnosti sa zdá, že centrálna banka v tomto roku sprísni menovú politiku menej, než sa predpokladalo na konci vlaňajška. V decembri totiž Fed signalizoval, že tento rok zvýši sadzby až štyrikrát.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Cena americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom vyskočila o 2,19 USD alebo 6,03 % a o 19.43 SEČ sa nachádzala na úrovni 38,53 USD (34,82 eura) za barel (159 litrov). Májový kontrakt na ropu Brent zdražel o 1,60 USD alebo 4,13 % na 40,34 USD za barel. Ceny sa tak približujú k svojim niekoľkomesačným maximám z minulého týždňa.

Ceny čierneho zlata tiež podporila správa, že členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa chcú v apríli stretnúť s Ruskom a diskutovať o zmrazení ťažby.

Trh ignoroval ďalšie zvýšenie ropných rezerv v USA. Zásoby sa v uplynulom týždni zvýšili o 1,3 milióna barelov na 523,2 milióna barelov, čo znamená rekordnú úroveň pre toto obdobie roka.

(1 EUR = 1,1064 USD)