Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Burza práce pomohla riešiť dôsledky hromadného prepúšťania

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Liptovský Mikuláš je 12,31 %, čo predstavuje 4995 uchádzačov.

Liptovský Hrádok 4. marca (TASR) – Dnešná burza práce v Liptovskom Hrádku organizovaná liptovskomikulášskym Úradom práce, sociálnych veci a rodiny (ÚPSVaR) so zameraním na elektrotechnický a strojársky priemysel prilákala dve desiatky výrobných firiem s ponukou voľných pracovných miest a množstvo uchádzačov o zamestnanie, vrátane stredoškolských študentov.

„Takéto burzy práce organizujeme pravidelne. V tomto prípade bolo prvotným impulzom ohlásené hromadné prepúšťanie jednej tunajšej elektrotechnickej spoločnosti. Preto sme oslovili zamestnávateľov v širšom okolí s obdobným zameraním, kde by mohli nájsť uplatnenie prepustení pracovníci,“ uviedla pre TASR riaditeľka ÚPSVaR v L. Mikuláši Janka Chomisteková.

Pozitívnym signálom podľa nej je, že sa zúčastnil aj zamestnávateľ z Popradu. „Veľký výrobca bielej techniky nás oslovil s tým, že má vo svojom regióne nepostačujúce personálne kapacity. Je to výborný príklad, ako rozšíriť naše možnosti. Do budúcnosti chceme nadviazať oveľa užšiu spoluprácu pri organizovaní búrz práce najmä so susedným Ružomberkom,“ konštatovala Chomisteková.

„Miera nezamestnanosti v okrese L. Mikuláš vlani medziročne poklesla o 2,95 %, čo znamená, že do pracovného procesu sa podarilo umiestniť 952 uchádzačov o zamestnanie. Chceme v tomto pozitívnom trende pokračovať, preto budeme organizovať takéto aktivity,“ zdôraznila s tým, že aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti v okrese je 12,31 %, čo predstavuje 4995 uchádzačov.

Burzu práce navštívili postupne aj štyri triedy maturantov miestnej elektrotechnickej priemyslovky. „Naším dlhodobým zámerom je, aby čo najmenej našich čerstvých absolventov skončilo vzápätí na úrade práce. Veľmi vítame takéto akcie, kde naši študenti dostanú na jednom mieste množstvo užitočných informácií a možnosť nadviazať kontakty so zamestnávateľmi,“ vyzdvihol riaditeľ Milan Daniš.