Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prihlasovanie a odhlasovanie dohodárov je byrokratickým nezmyslom roka

Ilustračné foto Foto: TASR

Od apríla do júna 2013 mohli podnikatelia posielať svojich favoritov na ocenenie, ktoré podnikateľom strpčujú život najviac.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Za najväčší Byrokratický nezmysel roka podnikatelia jednoznačne vyhlásili novo zavedenú povinnosť neustáleho prihlasovanie a odhlasovanie dohodárov v zdravotnej poisťovni.



Tá získala 36 % hlasov. Firmy konštatujú, že odkedy sa musia odvádzať za dohodárov zdravotné odvody, je to pre ne nielen dodatočná finančná záťaž, ale tiež administratívna pohroma.

Po úspešnom prvom ročníku ankety Byrokratický nezmysel roka sa Združenie mladých podnikateľov Slovenska, Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, Združenie podnikateľov Slovenska a Republiková únia zamestnávateľov rozhodli pokračovať v udeľovaní tejto anticeny. Rovnako ako minulý rok, ani tentoraz nebola o kandidátov na uvedené ocenenie núdza.

Od apríla do júna 2013 mohli podnikatelia posielať svojich favoritov na ocenenie Byrokratický nezmysel roka 2013. Z 57 nominantov organizátori vybrali desiatku tých, ktoré podnikateľom strpčujú život najviac, alebo to boli absurdity. On-line hlasovanie prebiehalo od 5. augusta do 17. októbra.

Byrokratické nezmysly získali spolu 933 hlasov od podnikateľov a odbornej verejnosti.

Druhé miesto s 21 % obsadila povinnosť pravidelnej revízie elektrospotrebičov. Podľa legislatívy v oblasti bezpečnosti elektrozariadení musí každý majiteľ resp. prevádzkovateľ elektrického zariadenia vykonávať periodické revízie elektrických zariadení. Napríklad IT firmy, kde pracujú programátori na notebookoch, majú predpísanú kontrolu každých 6 mesiacov a revíziu každých 24 mesiacov.

Tretie miesto s podielom 14 % hlasov získalo zavedenie nového tlačiva pre účely platenia Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni. Tlačivo obsahuje nové informácie, ktoré súvisia s novými zdaniteľnými plneniami. Zavedenie nových daňových povinností prinieslo aj nové administratívne zaťaženie.

Tohtoročná finálová desiatka nezmyslov obsahovala pestrý výber problémov, na ktoré sa projekt Byrokratický nezmysel roka snaží kompetentných upozorniť a vytvoriť tlak na zmenu aspoň časti z nich. Okrem víťazných nezmyslov možno nájsť aj ďalšie ako napríklad každoročné hlásenie podnikateľa bankám o tom, či má, alebo nemá povinnosť mať účtovnú uzávierku overenú audítorom, ako aj ročný štatistický výkaz o pracovných podmienkach a nákladoch na podnikovú sociálnu politiku, v ktorom musí podnikateľ hlásiť napr. výšku odmien pri pracovných a životných výročiach, plánované použitie sociálneho fondu, či predáva zamestnancom vlastné výrobky so zľavou alebo či medzi formy podnikovej sociálnej politiky patrí aj „nákup do tašky“.

„Každý rok naši podnikatelia zápasia s množstvom administratívy, ktorá ich brzdí nielen v podnikaní, ktoré už majú zabehnuté, ale zisťujeme, že existujú aj byrokratické nezmysly brániace ľuďom vôbec začať podnikať. Preto veríme, že táto anketa prinesie svoje ovocie a kompetentné úrady a ministerstvá začnú vo veciach konať. My spravíme všetko pre to, aby sme vyvolali diskusiu s kompetentnými rezortmi a v konečnom dôsledku aj odstránili občas až absurdné a nezmyselné administratívne postupy,“ dodal prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Oravec.

TASR informoval Ján Solík zo Združenia mladých podnikateľov Slovenska.