Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bývalé vedenie Rapid life považuje nútenú správu NBS za nezákonnú

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Spoločnosť sa s centrálnou bankou dlhodobo sporí kvôli chybám v stanovení poistného a technických rezerv. Minulý týždeň NBS zaviedla nad spoločnosťou nútenú správu.

Bratislava 23. júna (TASR) – Nútená správa uvalená Národnou bankou Slovenska (NBS) na poisťovňu Rapid life je nezákonná. Tvrdí to Peter Talán, ktorý pôsobil ako predseda predstavenstva spoločnosti. Kompetencie predstavenstva prešli minulý týždeň na núteného správcu. Voči tomuto kroku NBS sa chcú brániť.

Spoločnosť sa s centrálnou bankou dlhodobo sporí kvôli chybám v stanovení poistného a technických rezerv. Minulý týždeň NBS zaviedla nad spoločnosťou nútenú správu. Dôvodom bolo podľa banky opakované porušovanie práv klientov a nezabezpečenie výplat ich poistných plnení. Talán je však presvedčený, že účelom tohto kroku bolo prevziať kontrolu nad poisťovňou a zamedziť tak náhrade škody, ktorú jej mala spôsobiť národná banka.

"Spoločnosť Rapid life považuje postup NBS týkajúci sa nútenej správy za nezákonný. Jediným cieľom tohto úkonu bol pokus prevziať kontrolu nad našou spoločnosťou a zabezpečiť jej likvidáciu tak, aby NBS nemusela uhradiť spoločnosti škodu, za ktorú podľa právoplatných rozhodnutí súdov zodpovedá," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Talán, ktorý zostal zamestnancom poisťovne.

Priblížil, že ešte predtým, ako NBS zaviedla nútenú správu, spoločnosť podala na Národnú kriminálnu agentúru trestné oznámenie, že osoby vystupujúce za NBS sa pripravujú spáchať zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa tým, že nedôvodne zavedú nad Rapid life nútenú správu.

Bývalí zástupcovia spoločnosti uviedli, že licencia bola poisťovni vydaná v roku 1995 Ministerstvom financií (MF) SR po tom, čo bol schválený súlad vypočítaného poistného s tzv. matematickými metódami na určenie poistného, pričom o správnosti tohto výpočtu bola poisťovňa podľa Talána utvrdzovaná 13 rokov a žiadna kontrola orgánu dohľadu poisťovni výpočet nevytkla. Orgán dozoru tak spôsobil podľa neho poisťovni škodu, v dôsledku čoho si nemohla plniť povinnosti voči poistencom.

"NBS nerešpektuje stanovisko Ministerstva financií, ani právoplatné rozhodnutia súdov, ani stanovisko Ústavného súdu SR," vyhlásil Talán. Zavedenie nútenej správy má podľa neho "zakryť profesionálne zlyhanie predstaviteľov NBS". "Tí ani po upozorneniach Rady guvernérov Európskej centrálnej banky nepresadili do zákona o NBS, ani do zákona o dohľade tzv. refundačný paragraf, ktorý majú všetky okolité štáty," tvrdí Talán. Toto ustanovenie by podľa neho umožňovalo NBS refundovať si od štátu financie, ktoré by prípadne vynaložila zo svojho rozpočtu na výdavky štátu, teda aj na náhradu škody, ktorú mala spôsobiť spoločnosti Rapid life.

"V celej Európskej únii platí zákaz menového financovania, čo laicky povedané znamená, že centrálne banky majú zakázané platiť z vlastných rozpočtových prostriedkov výdavky za štát, s výnimkou škôd, ktoré centrálne banky spôsobili pri výkone štátnej moci," vyhlásil Talán. Ak by NBS túto škodu zaplatila, nemohla by si ju v súčasnosti refundovať od štátu.

Bývalé vedenie poisťovne chce podniknúť právne kroky proti zavedeniu nútenej správy. "Kroky budú viesť voči rozhodnutiu zavedenia nútenej správy. Budeme brojiť aj voči zásahu, ktorý prebehol v sídle spoločnosti. Považujeme ho za hrubo rozporný so zákonom. Podáme voči tomuto postupu NBS náležité právne kroky vrátane podania žaloby," avizoval ich právny zástupca Martin Bezák.

Predstavitelia spoločnosti zároveň tvrdia, že z vyplatenej škody by boli bez problémov pokryté pohľadávky klientov. Poisťovňa si nárokuje od NBS vyplatenie škody. Podľa prezentovaného znaleckého posudku mala iba v istine predstavovať 32,2 milióna eur, vďaka rastúcim úrokom sa má zvýšiť o ďalších približne 22 miliónov eur.

"Dôvodom zavedenia nútenej správy je to, že sme zistili, že poisťovňa opakovane porušuje práva klientov a nezabezpečuje výplatu ich poistných plnení. Zároveň sme sa dozvedeli, poisťovňa to sama oznámila listom, že má veľké problémy s likviditou, to znamená, že má nedostatok finančných prostriedkov. Súčasne existujú isté podozrenia, že poisťovňa nakladá so svojim majetkom tak, že sa tým znižujú šance klientov získať výplatu poistného," vysvetlil postup NBS minulý týždeň (15.6.) člen jej Bankovej rady a výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Vladimír Dvořáček s tým, že NBS viedla voči poisťovni veľké množstvo sankčných konaní.

Centrálna banka za núteného správcu vymenovala JUDr. Irenu Sopkovú. Tá po prevzatí správy poisťovne rozhodla o prevoze dokumentov a počítačového vybavenia do expozitúry NBS v Košiciach, kde boli zriadené priestory pre jej fungovanie. Nútená správkyňa bude vykonávať svoju činnosť v priestoroch NBS.