Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Bývalé vedenie SACR nezákonne vyplatilo takmer 600-tisíc eur

Slovenský dom na XXX. letných olympijských hrách v Londýne 27. júla 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovensku po Slovenskom olympijskom dome v Londýne zostali státisícové dlhy a nevie sa, kde skončili peniaze, ktoré do projektu vložil štát.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR) sa ešte pod bývalým vedením Petra Belinského, ktorý je súčasným podpredsedom KDH, dopustila viacerých porušení zákona.

Odhalilo to ministerstvo dopravy, ktoré iba pred pár dňami ukončilo finančnú kontrolu SACR v súvislosti s propagáciou SR na Letných olympijských hrách v Londýne.

Zmluva je neplatná

Najzávažnejším zistením bolo, že agentúra nezákonne vyplatila 568.450,97 eura, čím porušila zákon o rozpočtových pravidlách. "Zmluva medzi SACR a sprostredkovateľom nájmu Olympijského domu v Londýne, firmou JT Consultancy Ltd., podpísaná 28. júna 2011, totiž nebola podľa platnej slovenskej legislatívy v termíne do troch mesiacov od podpisu zverejnená v Centrálnom registri zmlúv, a teda je neplatná," vysvetľuje pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa.

Ďalším zistením kontroly bolo porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Podľa legislatívy je totiž možné zmluvu o prenájme nehnuteľnosti uzavrieť priamo len s vlastníkom nehnuteľnosti. Ak sa zmluva uzatvára cez sprostredkovateľa, je potrebné vypísať riadne výberové konanie, čo vedenie SACR neurobilo. "Vzhľadom na dôvodné podozrenie z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa postupujeme výsledky kontroly orgánom činným v trestnom konaní, ÚVO a Správe finančnej kontroly," dodáva.

O problémoch so slovenským olympijským domom informoval začiatkom tohto týždňa denník Sme. Slovensku totiž zostali státisícové dlhy a nevie sa, kde skončili peniaze, ktoré do projektu vložil štát. Len prenájom vyšiel SACR na 600.000 libier, pričom nájomnú zmluvu agentúra uzavrela s firmou JT Consultancy Ltd. Prvú splátku 480.000 libier zaplatila SACR ešte vlani, 120.000 libier mala zaplatiť do 26. augusta tohto roka.

Belinský pochybenie odmieta

Belinský v reakcii pre TASR uviedol, že pochybenie neodmieta, avšak snažil sa to ešte ako šéf agentúry napraviť. "Akonáhle sme zistili, že pri procese došlo k pochybeniu konkrétnej osoby, právnika SACR, celú vec sme začali riešiť a zjednali sme nápravu. Došlo tam k dvom alebo trom dňom omeškania pri zverejnení tejto zmluvy. Všetky informácie malo nové vedenie ministerstva k dispozícii už pri nástupe do funkcie," konštatoval.