Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Takmer tri štvrtiny mladých Slovákov žijú v domácnostiach rodičov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mladé Slovenky sa pritom podľa štatistík Eurostatu osamostatňujú skôr ako mladí Slováci.

Bratislava 30. januára (TASR) – Pojem "mama hotel" sa na Slovensku postupne udomácňuje. Ako totiž ukázali štatistiky Eurostatu, takmer tri štvrtiny mladých Slovákov vo veku 18 až 34 rokov žijú v domácnostiach svojich rodičov.

Je to zároveň najvyšší podiel v rámci všetkých krajín Európskej únie. Priemerný vek, kedy mladí Slováci opúšťajú príbytky svojich rodičov, je takmer 31 rokov. V najnovšom Rebríčku týždňa na to poukazujú analytici Poštovej banky.

"Vyšší priemerný vek, v ktorom mladí opúšťajú "mama hotel", nájdeme už iba v Chorvátsku. Hranicu 30 rokov pri opustení rodičovského hniezda v priemere prekračujú ešte mladí Malťania. Naopak, mladí Švédi, Dáni a Fíni sa osamostatňujú oveľa skôr, a to v priemere okolo svojich 20. narodenín," približuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Priemerný vek odchodu mladých ľudí z rodičovského domu za celú úniu či eurozónu iba mierne presahuje 26 rokov. Mladí Slováci však nezaostávajú iba za európskym priemerom, ale aj za svojimi rovesníkmi z krajín V4.

"Priemerný vek, v ktorom mladíci z Česka, Poľska a Maďarska vyletujú z rodičovského hniezda, sa totiž pohybuje v rozpätí 27 až 29 rokov," dopĺňa Sadovská. Mladé Slovenky sa pritom podľa štatistík Eurostatu osamostatňujú skôr ako mladí Slováci. Kým u žien je Eurostatom vypočítaný priemerný vek odchodu od rodičov na 29,7 roka, u mužov ide o rovných 32 rokov.

"Pred desiatimi rokmi bol priemerný vek mladíkov opúšťajúcich domácnosti svojich rodičov nižší. Kým v roku 2012 sa s domovom u rodičov lúčili mladí Slováci vo veku 30,9 roka, tak v roku 2003 to bolo tesne pred dovŕšením 30. roka života. Vyše jednoročný nárast priemerného veku odchodu od rodičov sa za posledných desať rokov týkal rovnako mladých žien, ako aj mladých mužov," hovorí Sadovská.

Dôvodom, prečo sa mladí ľudia neskôr osamostatňujú, je, že na Slovensku je slabo rozvinutý trh s nájomným bývaním. Podľa Sadovskej sú však príčinou aj súčasné ceny nehnuteľností, ktoré sú vzhľadom na zárobky mladých ľudí pomerne vysoké.

"Priemerne zarábajúci mladík si zo svojho platu môže dovoliť kúpiť iba 0,6 m2 bytu. Či už vlastné úspory alebo peniažky našetrené rodičmi tak na kúpu bytu alebo domu  zväčša nestačia a na rad prichádza vo väčšine prípadov hypotéka alebo úver na bývanie s lehotou splácania niekoľkých desiatok rokov," konštatuje Sadovská. Na úverovú pomoc z banky však môžu zabudnúť tí mladí, ktorí aj napriek ukončenému vzdelaniu nemajú prácu. "Práve problém nezamestnanosti mladých je na Slovensku neprehliadnuteľný. Spomedzi všetkých Slovákov bez práce je 170.000 mladých nezamestnaných vo veku do 34 rokov, čo je približne až 42 %," dodáva Sadovská.