Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

C. MOEDAS: Na inovácie v oblasti energetiky pôjdu 2 mld. eur

Na snímke portugalský eurokomisár pre vedu, výskum a inovácie Carlos Moedas. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Sú nimi dekarbonizácia budov, lepšie integrovanie obnoviteľných zdrojov energie do energetiky, ďalej elektrická mobilita (elektrické autá a verejná doprava) a uskladňovanie elektrickej energie.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Na energetické inovácie pôjdu 2 miliardy eur. Oznámil to dnes v Bratislave eurokomisár pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas na medzinárodnom podujatí "SET Plan - Central European Energy Conference (CEEC)" pri predstavení základných rysov The European Strategic Energy Technology Plan (SET-Plan) Európskej komisie (EK).

"Dohodli sme sa, že 2 miliardy eur budú nasmerované do štyroch kľúčových oblastí. Sú nimi dekarbonizácia budov, lepšie integrovanie obnoviteľných zdrojov energie do energetiky, ďalej elektrická mobilita (elektrické autá a verejná doprava) a uskladňovanie (elektrickej) energie," priblížil Moedas.

Poznamenal zároveň, že v Európe ide v súčasnosti na dotácie do fosílnych palív asi 100 miliárd eur, kým do výskumu a inovácií nových progresívnych oblastí energetiky len malý zlomok z tejto sumy. "Ak chceme zmeniť tento stav, musíme sa odkloniť od doterajšieho trendu," dodal eurokomisár.