Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Caixin: Aktivita v čínskom sektore služieb zrýchlila tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Index nákupných manažérov v čínskom sektore služieb vzrástol v marci na 52,7 bodu z februárovej hodnoty 52,5 bodu.

Peking 3. apríla (TASR) - Aktivita v čínskom sektore služieb pokračovala minulý mesiac v raste, pričom tempo rastu sa ešte zrýchlilo. Aj údaje za výrobný sektor boli oproti predchádzajúcemu mesiacu lepšie, čo signalizuje, že časť čínskej ekonomiky získava na začiatku tohto roka na dynamike. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje spoločností Caixin a S&P Global.

Index nákupných manažérov v čínskom sektore služieb vzrástol v marci na 52,7 bodu z februárovej hodnoty 52,5 bodu. Údaj, ktorý je v súlade s očakávaniami, znamená zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Na druhej strane, tempo rastu je stále pod dlhodobým priemerom.

K zrýchleniu aktivity v oblasti služieb prispeli v marci nové objednávky aj produkcia. Nové objednávky rástli najvýraznejšie za tri mesiace a podporili tak produkciu, ktorá dosiahla rovnako najvýraznejší rast za tri mesiace.

Už na začiatku týždňa Caixin zverejnil údaje za výrobný sektor, ktoré tiež vykázali zrýchlenie rastu aktivity. Pozitívne údaje za výrobu aj sektor služieb sa odrazili na vývoji celého súkromného sektora. Kompozitný index, ktorý zahrnuje údaje za výrobu aj služby, dosiahol v marci, rovnako ako v prípade sektora služieb, 52,7 bodu oproti februárovej hodnote 52,5 bodu. Znamená to najvyššiu aktivitu v čínskom súkromnom sektore od mája minulého roka.

Pozitívne výsledky zverejnil za mesiac marec aj čínsky štatistický úrad, ktorý ich oznámil v minulých dňoch. Boli však odlišné od údajov Caixinu, pričom aktivita vo výrobnom sektore rástla podľa štatistikov pomalšie a v sektore služieb rýchlejšie než v prípade údajov spoločnosti Caixin. Dôvodom odlišných údajov je fakt, že štatistický úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.