Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Britský premiér odmieta zmiernenie tvrdých úsporných opatrení

David Cameron Foto: TASR/AP

Podľa britského premiéra sa v tomto období začína ukazovať, že úsporný program funguje a vláda sa vydala správnou cestou.

Londýn 7. marca (TASR) - Britský premiér David Cameron trvá na pokračovaní prísnych úsporných opatrení aj napriek nedávnemu zníženiu ratingu krajiny zo strany agentúry Moody's. Odmietol tak opätovné výzvy opozície na sústredenie sa viac na podporu hospodárskeho rastu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.


Moody's znížila rating Británie koncom februára, pričom ako jeden z dôvodov uviedla slabé šance na výraznejší rast ekonomiky v nasledujúcich rokoch. Podľa Camerona sa však práve v tomto období začína ukazovať, že úsporný program funguje a vláda sa vydala správnou cestou. Ako dodal, ak by v súčasnosti došlo k zmene, Británii hrozí "opätovný pád do priepasti".

"Ukazuje sa, že náš plán začína fungovať," povedal Cameron, pričom poukázal na to, že rozpočtový deficit Británie klesá a náklady na obsluhu dlhu sú na rekordne nízkej úrovni, čo znamená, že investori krajine dôverujú, že je schopná svoje dlhy splácať. Zároveň poukázal aj na náznaky oživenia exportu.

"Áno, cesta, ktorú sme zvolili, je ťažká," povedal Cameron. "No práve v tejto chvíli, keď zaznamenávame signály, že sme schopní ekonomiku dostať z problémov, je dôležité, aby sme sa aj naďalej držali stanoveného kurzu," dodal.

Cameronova Konzervatívna strana a jej koaličný partner Liberálni demokrati prisľúbili, že znížia vysoký dlh, ktorý krajina nahromadila v období finančnej krízy a nákladných záchranných programov pre banky. Vláda schválila tvrdý program úspor, ktorého súčasťou je zníženie počtu pracovných miest vo verejnom sektore a zoškrtanie výdavkov v sociálnej oblasti.

Rozsiahle rozpočtové škrty však na druhej strane zasiahli do vývoja ekonomiky, ktorej hrozí tretí pád do recesie za posledné štyri roky. Podľa kritikov vládneho plánu úspor by zmiernenie úsporných opatrení pomohlo naštartovať ekonomiku, čo by následne podporilo výdavky obyvateľstva a tým aj príjmy do štátneho rozpočtu.