Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Čaputová: Kontroly NKÚ sa musia premietať do zmien v prospech štátu

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

V utorok sa na tom počas spoločného rokovania zhodli prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy.

Bratislava 9. mája (TASR) - Závery a odporúčania kontrolných autorít štátu by nemali ostávať len na papieri, ale mali by sa premietať do zmien legislatívy a definovania zodpovednosti za realizáciu verejných politík a strategických projektov. V utorok sa na tom počas spoločného rokovania zhodli prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomír Andrassy. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Aktuálne stoja pred vládou a parlamentom tri výzvy - zabezpečiť udržateľnosť verejných financií, spustiť aktivity súvisiace s novým programovým obdobím európskeho finančného mechanizmu a zaviesť strategické plánovanie vychádzajúce z merateľných ukazovateľov a verifikovaných dát pochádzajúcich z informačných systémov štátu," povedal Andrassy po rokovaní. Šéf NKÚ na stretnutí zdôraznil potrebu posilniť vnútorné kontrolné mechanizmy vo verejných inštitúciách a nevyhnutnosť vyvodzovať osobnú zodpovednosť za zlyhania pri manažovaní a riadení.

Prezidentka je jedným z troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorým NKÚ zasiela pravidelné súhrnné informácie o výsledkoch kontrolnej činnosti. Úrad ich začal zasielať najvyšším ústavným činiteľom v roku 2016. Prezidentka podľa hovorkyne vyjadrila podporu kontrolnému úradu, ktorý považuje za jeden z pilierov zdravého a efektívneho fungovania štátnej a verejnej správy.