Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Carney: Britské firmy nie sú pripravené na brexit bez dohody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vo štvrtok v Európskom parlamente uviedol, že dohoda o brexite, ktorú vyrokovala s Úniou britská premiérka Theresa Mayová, je jedinou možnou.

Londýn 29. novembra (TASR) - Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney varoval, že väčšina britských firiem nie je pripravená na brexit bez dohody.

Carney v rozhovore pre BBC uviedol, že "menej než polovica firiem" začala pripravovať mimoriadne plány pre prípad, že by Británia vystúpila z Európskej únie (EÚ) bez dohody o budúcich obchodných vzťahoch. Na otázku, či sú firmy pripravené na tvrdý brexit, Carney povedal: "Pokiaľ môžeme súdiť, tak odpoveď je nie."

Carney v stredu na základe analýzy BoE varoval, že prípadný chaotický brexit môže stiahnuť britskú ekonomiku do najhlbšej recesie od druhej svetovej vojny, pričom jeho negatívne dôsledky by boli väčšie, než spôsobila posledná globálna finančná kríza z roku 2008.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier vo štvrtok v Európskom parlamente uviedol, že dohoda o brexite, ktorú vyrokovala s Úniou britská premiérka Theresa Mayová, je jedinou možnou. "Vzhľadom na vysoký stupeň zložitosti všetkých sporných záležitostí týkajúcich sa vystúpenia Veľkej Británie, je táto systematická zmluva o vystúpení, ktorá je na stole, jedinou možnou dohodou," povedal Barnier.