Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Časť štrajkujúcich v Británii prijala ponuku na zvýšenie platu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Onaya Kasaba z Unite union je platová ponuka neadekvátna a nerieši krízu v NHS. Vládu vyzval, aby záležitosť prehodnotila a prišla s novou ponukou.

Londýn 28. apríla (TASR) - Britskí zdravotnícki odborári z organizácie GMB hlasovaním v piatok prijali návrh britskej vlády o päťpercentnom zvýšení platov. Členovia ďalšieho odborového zväzu Unite union však ponuku odmietli. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a webovej stránky stanice Sky News.

Vedenie GMB uviedlo, návrh prijalo 56 percent členov pri 51 percentnej účasti na hlasovaní. Schválenie návrhu podľa Reuters znamená, že ponuku prijala i časť pracovníkov britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) vrátane pôrodných asistentiek, fyzioterapeutov a pracovníkov záchranných služieb, ktorých GMB zastupuje.

Členovia zväzu Unite union však ponuku odmietli, keď 52 percent hlasovalo proti. Tento zväz zastupuje najmä vodičov sanitiek a zdravotníckych zamestnancov na nižších pozíciách. Plánované štrajky viac než 4000 jej členov pracujúcich v NHS v Anglicku budú pokračovať.

Podľa Onaya Kasaba z Unite union je platová ponuka je podľa jeho slov neadekvátna a nerieši krízu v NHS. Vládu vyzval, aby záležitosť prehodnotila a prišla s novou ponukou.

Státisíce zamestnancov HNS v posledných mesiacoch opakovane štrajkovali, čo zhoršilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Protestné akcie organizujú aj zamestnanci ďalších odvetví vrátane učiteľov či pracovníkov pôšt. Dôvodom štrajkov je vysoká inflácia v Británii.