Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Cathay Pacific si objednali od Airbusu šesť nákladných lietadiel A350F

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Lietadlá má Airbus dodať v rokoch 2027 až 2029.

Hongkong 8. decembra (TASR) - Spoločnosť Cathay Pacific si objednala od európskeho konzorcia Airbus šesť nákladných lietadiel A350F pre svoju nákladnú divíziu a získala právo na nákup ďalších 20 strojov. Lietadlá má Airbus dodať v rokoch 2027 až 2029. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nákladné lietadlá budú spájať Hongkong a čínsku pevninu s destináciami v Severnej a Južnej Amerike, ako aj v Európe, uviedla Cathay Pacific. Kúpna zmluva, ktorá je najväčšou objednávkou nákladných lietadiel spoločnosti za posledných 16 rokov, zvyšuje celkový počet nových dodávok lietadiel na 77. Cathay Pacific so sídlom v Hongkongu má jednu z najväčších flotíl nákladných lietadiel na svete.

Airbus pri získaní objednávky porazil amerického konkurenta Boeing. Spoločnosť uviedla, že lietadlo A350F môže prepraviť až 111 ton nákladu a lietať na vzdialenosť 8700 kilometrov pri výrazne nižších nákladoch ako akékoľvek iné nákladné lietadlo, ktoré je v súčasnosti k dispozícii.

Podľa Airbusu lietadlo dosiahne zníženie spotreby paliva a emisií uhlíka až o 40 % v porovnaní so starším lietadlom 747F, čím bude minimálne o 20 % efektívnejšie ako jeho konkurenti. Lietadlo A350F je v súčasnosti vo vývoji.