Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Šafárik: Na západ SR neexpandujú len etablované výrobné spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokračuje rozvoj e-commerce sektora, ktorý závisí od lokalít s dobrou cestnou infraštruktúrou a dostupnosťou do Rakúska, Maďarska a Českej republiky.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Na západnom Slovensku neexpandujú len etablované výrobné spoločnosti, ale stále prichádza aj viacero nových. Uviedol pre TASR konzultant oddelenia prenájmu priemyselných nehnuteľností v poradenskej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Šafárik.

Ako príklad uviedol krajské mesto Nitru a okolie, ktorá sa okrem investície automobilky Jaguar Land Rover stala domovom aj na ňu naviazaných dodávateľov. Pokračuje rozvoj e-commerce sektora, ktorý závisí od lokalít s dobrou cestnou infraštruktúrou a dostupnosťou do Rakúska, Maďarska a Českej republiky.

Viacero prichádzajúcich spoločností si vyhodnocuje východné a stredné Slovensko pretože veria, že práve tu získajú dlhodobo udržateľnú pracovnú silu, konštatoval. „Niektorí z nich uvažujú aj nad rekvalifikáciou, či prípravou rómskych obyvateľov. Uvidíme ako zmení situáciu otvorenie trhu pracovnej sily z tretích krajín," uviedol Šafárik.

Vzhľadom na práce na cestnej infraštruktúre na východe štátu a prebiehajúci záujem investorov očakáva poradenská spoločnosť v rokoch 2019 a 2020 ohlásenie viacerých investícií. „Najpodstatnejším motivátorom týchto spoločností je dlhodobejšia dostupnosť pracovnej sily, nižšie náklady na ňu oproti západnému Slovensku, no v neposlednom rade je to aspekt štátnych dotácií," uviedol zástupca CBRE.

V súvislosti s pozíciami v priemysle a logistike konštatoval, na západnom Slovensku je skôr problém nájsť skladníkov, operátorov výroby či operátorov vysokozdvižného vozíka. Na strednom Slovensku sa situácia javí pre zamestnávateľov ako priaznivejšia, uzavrel.