Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ČEB zrušila predaj pohľadávok SSM, chystá pokyn na rozpredaj majetku

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

Cena bude zrejme podstatne nižšia ako výška pohľadávky, napísali noviny.

Praha 8. apríla (TASR) - Česká exportná banka (ČEB) zrušila tender na predaj pohľadávok voči skrachovaným východoslovenským oceliarňam Slovakia Steel Mills (SSM) v hodnote 4,6 miliardy korún (170,23 milióna eur). Išlo už o štvrtý pokus pohľadávky predať. Uviedli to dnes na svojej internetovej stránke české noviny E15.

Banka vyhovela žiadosti slovenského konkurzného správcu a je pripravená vydať mu pokyn na predaj majetku železiarní v rámci konkurzného konania. Cena bude zrejme podstatne nižšia ako výška pohľadávky, napísali noviny.

"Konkurzný správca doložil, že už eviduje záujemcov o kúpu majetku spoločnosti SSM," uviedol podpredseda predstavenstva ČEB zodpovedný za správu rizikových pohľadávok David Marek, podľa ktorého sa ukázalo, že záujemcovia o postúpenie pohľadávok SSM preferujú kúpu majetku v rámci konkurzného konania.

Banka pripomína, že pre potenciálnych záujemcov je kúpa v konkurznom konaní jednoduchší a časovo menej náročný spôsob, ako tieto aktíva získať. Podľa Marka tak možno predaj pohľadávok v rámci konkurzného konania čakať ešte v tomto roku.

ČEB poskytla úver na stavbu závodu SSM v roku 2007. Slovakia Steel Mills začala vyrábať sochory a valcované produkty v roku 2011. O rok neskôr však vykázala čistú stratu takmer 44 miliónov eur. Problémy oceliarne kulminovali začiatkom augusta 2014, kedy SSM úplne zastavila výrobu. Súd v Košiciach vlani vyhlásil na firmu konkurz.

Banka sa v minulosti niekoľkokrát pokúšala pohľadávku predať. V prvom kole výberového konania v roku 2014 o odkúpenie prejavili záujem okrem iného skupina J&T, investičná skupina Arca Capital Pavla Krúpu, továrnik Zdeněk Zemek či ukrajinská skupina KVV Group.

ČEB je súčasťou systému štátnej podpory exportu. Českým vývozcom poskytuje finančné produkty a poradenstvo pre ich export do rizikovejších teritórií a na nové perspektívne trhy.

(1 EUR = 27,022 CZK)