Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Celkové náklady na zavedenie eura by v Česku presiahli 50 miliárd Kč

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Česku sa už dlhšie vedú diskusie o prijatí eura a podľa posledných prieskumov verejnej mienky prevažujú odporcovia jednotnej európskej meny.

Praha 30. januára (TASR) - Náklady na zavedenie eura v Česku by pre celú ekonomiku predstavovali približne 0,5 % hrubého domáceho produktu, čo je okolo 20 miliárd Kč (740,03 milióna eur). Vklad Česka do Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) by potom mal byť 34 miliárd Kč, uviedol štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza. Hospodársky je pritom podľa neho Česko na prijatie eura pripravené a výrazne lepšie než pred 11 rokmi plní kritériá na vstup do eurozóny. Informoval o tom server E15.cz.

"Máloktorá krajina je tak dobre pripravená na prijatie eura ako ČR," povedal europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Aj podľa vyjadrenia podpredsedu Európskej komisie pre euro Valdisa Dombrovskisa zo štvrtka (28. 1.) je Česká republika v súčasnosti z ekonomického hľadiska pripravená euro prijať. Vstup do eurozóny je podľa neho najmä otázkou politického rozhodnutia a vôle.

Prioritou vlády v tomto roku bude podľa Prouzu zintenzívnenie debaty o prijatí eura so širokou verejnosťou. "Podľa prieskumov ľuďom chýbajú objektívne informácie, aké sú benefity prijatia eura. Myslím si, že po začatí debaty sa aj názory verejnosti začnú meniť," uviedol.

Ako dodal, je dôležité, aby štátny rozpočet mal dostatočnú kapacitu vo chvíli, keď krajina do eurozóny vstúpi a príde o vlastnú menovú politiku. "Je potrebné mať dostatočné rezervy pre reakciu na nejakú krízu," povedal. Zavedenie eura by podľa Prouzu okamžite odbúralo bariéry v obchode s EÚ, najmä kurzové riziko, a tým neistotu pre vývozcov aj dovozcov. "Dobrou lekciou bola intervencia ČNB. Tá skúsenosť bola pre mnohé podniky bolestivá," uviedol.

Nie úplne príjemná bude podľa neho pre viacerých obchodníkov otázka cenovej hladiny. "Mnohé tovary sú kilometer za hranicami lacnejšie. Stále musíme prepočítavať. A preto čakám tlak v časti maloobchodu na znižovanie cien," uviedol Prouza.

V Česku sa už dlhšie vedú diskusie o prijatí eura a podľa posledných prieskumov verejnej mienky prevažujú odporcovia jednotnej európskej meny. Súčasná vláda niekoľkokrát deklarovala, že v tomto volebnom období termín prijatia eura nestanoví. Euro je tak momentálne technicky možné prijať podľa odborníkov aj politikov najskôr v roku 2020.