Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Celoslovenské dni poľa predstavujú najnovšiu poľnohospodársku techniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Odborné podujatia dopĺňajú ukážky prác historickej techniky, súťaž v orbe konským záprahom a výstava hospodárskych zvierat.

Oponice 6. júna (TASR) - Výstava najnovšej poľnohospodárskej techniky, prehliadka odrodových políčok aj bohatý odborný program sú súčasťou 12. ročníka Celoslovenských dní poľa, ktoré sa začali v utorok v Oponiciach pri Nitre. Na pôde Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) je počas dvoch dní pripravených 610 odrodových políčok a 280 políčok s variantmi ochrany a výživy rastlín od 52 spoločností, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Témou diskusného fóra SPU sú aktuálne výzvy a témy v oblasti poľnohospodárstva. O diagnostike škodlivých organizmov rastlín sa môžu návštevníci podujatia poradiť s pracovníkmi Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho. Prezentáciu odrôd obilnín, krmovín a maku, ako aj výskum, vývoj a inovácie pre rastlinnú výrobu predstavuje NPPC - Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany.

Zastúpenie formou informačného stánku má na podujatí Európsky parlament a odborné stredné školy s poľnohospodárskym zameraním. Odborné podujatia dopĺňajú ukážky prác historickej techniky, súťaž v orbe konským záprahom a výstava hospodárskych zvierat.

Odbornému programu dominuje seminár na tému Utlačenie pôdy spôsobené pohybom poľnohospodárskych strojov. Cieľom seminára je upozorniť odbornú aj laickú verejnosť na dôsledky nadmernej kompakcie pôdy, ale zároveň aj poskytnúť riešenia, ako eliminovať negatívne faktory, ktoré zhutnenie spôsobujú.