Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Celý svet vrátane Slovenska oslavuje Svetový deň turizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Oficiálne oslavy sa uskutočnia v Mexiku a aktuálne zvolená téma má podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR poukázať na prínos turizmu v pomoci ľuďom dosahovať rozvoj v miestnych komunitách.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Celý svet vrátane Slovenska si dnes pripomína Svetový deň turizmu (World Toursim Day). Tohtoročné už 35. oslavy tohto dňa sa ponesú v znamení témy Cestovný ruch a rozvoj komunít.

Oficiálne oslavy sa uskutočnia v Mexiku a aktuálne zvolená téma má podľa Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR poukázať na prínos turizmu v pomoci ľuďom dosahovať rozvoj v miestnych komunitách. Turista totiž tým, že využíva miestne služby, dopravu či kupuje lokálne výrobky, podporuje tvorbu nových pracovných miest a zabezpečuje miestnym ľuďom živobytie. Celkovo tak prispieva k rozvoju komunity v danej destinácii.

Aj Slovensko je podľa ZCR SR krajinou s veľkým potenciálom pre ďalší rozvoj služieb cestovného ruchu s priamou väzbou na rozvoj miestnych komunít. "Cestovný ruch na Slovensku vytvára pracovné príležitosti tam, kde nie sú predpoklady pre iné odvetvia," opísal prezident ZCR SR Marek Harbuľák. Každé miesto vytvorené v cestovnom ruchu pritom podľa jeho slov vytvára ďalšie dve miesta v nadväzujúcich odvetviach.

Európa si však vo všeobecnosti drží silné postavenie v rámci svetového turizmu. Až 51 % všetkých medzinárodných príchodov je práve do Európy. Sektor ubytovacích a stravovacích služieb spolu s ďalšími službami cestovného ruchu tu tvoria tretiu najväčšiu socio-ekonomickú aktivitu. Je to jedno z mála odvetví, ktoré vytvára stovky tisíc pracovných miest, prevažne pre mladých ľudí, bez ohľadu na dopady ekonomickej krízy.

Navyše, podľa ZCR SR je to sektor, ktorý pozostáva prevažne z malých, často rodinných podnikov. Celkovo ide v Európe o 1,8 milióna podnikov, z ktorých 91 % zamestnáva menej ako 10 ľudí a až 99 % má do 50 zamestnancov. Cestovný ruch pritom dáva v Európe prácu vyše 10 miliónom ľudí.