Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy WTI po viac než roku klesla pod 50 USD za barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena januárového kontraktu na americkú ropu WTI vo štvrtok padla až o 1,8 % na 49,41 USD za barel.

New York 29. novembra (TASR) - Ceny ropy pokračujú v páde. Americká ropa WTI sa prvýkrát po vyše roku obchoduje pod hranicou 50 USD (44,31 eura) za barel (159 litrov). Dôvodom sú obavy, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neprijme dostatočne rozhodné opatrenia, aby obmedzila prebytok na globálnom trhu.

Cena januárového kontraktu na americkú ropu WTI vo štvrtok padla až o 1,8 % na 49,41 USD za barel. Kontrakt neskôr zmazal časť strát a o 11.34 h SEČ sa predával s mínusom 38 centov alebo 0,76 % po 49,91 USD za barel. Severomorská ropa Brent s januárovým kontraktom na londýnskej burze ICE oslabila až o 2,1 % na 57,50 USD za barel.

Investori sa sústredia na víkendový summit lídrov skupiny G20 v Argentíne, na ktorom ruský prezident Vladimir Putin a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán zrejme budú diskutovať o koordinácii ťažobných politík oboch krajín. Putin však v stredu (28. 11.) uviedol, že aktuálna cena ropy Rusku vyhovuje. A Muhammad bin Salmán je po vražde novinára Džamala Chášukdžího pod tlakom a nemôže si dovoliť znepriateliť amerického prezidenta Donalda Trumpa.