Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy WTI zostáva pod hranicou 49 USD za barel

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Americké ministerstvo energetiky zverejní oficiálnu správu o vývoji zásob ropy v stredu 15. marca.

New York 13. marca (TASR) - Cena americkej ropy WTI zostáva pod hranicou 49 USD (45,95 eura) za barel (159 litrov). Dôvodom sú rekordné zásoby ropy v USA a nárast ťažby, čo ohrozuje snahy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzenie nadmernej ponuky na trhu.

Cena americkej ropy WTI počas uplynulého týždňa padla o 9,1 %, čo bol jej najprudší pokles od vlaňajšieho novembra. Aprílový kontrakt na WTI sa dnes o 19.49 SEČ predával po 48,35 USD. To bolo o 14 centov alebo 0,29 % menej než v piatok (10. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent zlacnel o 5 centov alebo 0,10 % na 51,32 USD za barel.

Agentúra Bloomberg odhaduje, že ropné rezervy v USA v uplynulom týždni vzrástli o ďalšie 3 milióny barelov. Americké ministerstvo energetiky zverejní oficiálnu správu o vývoji zásob ropy v stredu (15. 3.). Počet aktívnych ropných vrtov v USA je aktuálne najvyšší od septembra 2015. Kuvajt podporuje, aby kartel OPEC predĺžil dohodu o obmedzení produkcie, keďže na trhu je stále nadmerná ponuka ropy. Pôvodne mala dohoda platiť do konca júna.