Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Cena Brentu klesla na 18-mesačné minimum pod 89 USD/barel

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - ropa

Londýn 22. júna (TASR) - Cena severomorskej ropy Brent dnes klesla pod 89 USD za barel (159 litrov) a zaznamenala 18-mesačné minimum.

Smeruje tak k najväčšej týždennej strate za posledný rok. Či ju aj zaznamená, ukáže až výsledná hodnota na záver dnešného obchodovania.

Dôvodom nepriaznivého vývoja na ropnom trhu sú informácie o vývoji hospodárstva USA, Európy aj Číny, ktoré naznačujú oslabovanie svetovej ekonomiky, a tým aj dopyt po rope. Trhy negatívne ovplyvnilo aj zníženie ratingu 15 svetových bánk zo strany agentúry Moody's, ktorá znížila ich ratingy o jeden až tri stupne.

"Výrobný sektor je kľúčovým indikátorom dopytu po rope a vzhľadom na údaje, ktoré tento týždeň Spojené štáty zverejnili, to nevyzerá dobre," povedal Ben Le Brun, analytik spoločnosti OptionsXpres so sídlom v Sydney. Podľa agentúry Markit zaznamenal výrobný sektor v USA v júni najvýraznejšie spomalenie rastu za posledných 11 mesiacov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent dosiahla okolo 10.00 h SELČ 89,41 USD (70,57 eura) za barel, čo predstavuje oproti štvrtkovej uzávierke rast o 18 centov, no predtým klesla až na 88,49 USD/barel. To bola najnižšia hodnota od decembra 2010. Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 14 centov na 78,06 USD/barel po štvrtkovom 4-% prepade.

Cena Brentu klesla tento týždeň o vyše 8 % a v porovnaní s najvyššou hodnotou v tomto roku, ktorú zaznamenala v marci na úrovni 128,40 USD/barel, klesla o 30 %.

Prudký pokles cien ropy otvára priestor pre zlacnenie pohonných látok

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Ak teda nepríde k prudkej korekcii ropy smerom hore alebo významnému zvýšeniu daní (DPH alebo spotrebnej dane), tak sa pravdepodobne môžeme tešiť na pokles cien pohonných hmôt," avizoval v tejto súvislosti analytik ČSOB Marek Gábriš.

Cena ropy začala klesať najmä pre obavu zo spomalenia svetovej ekonomiky. Ropa je totiž cyklická komodita a pri ochladení ekonomiky klesá dopyt po nej. Štvrtková ostrá reakcia trhov prišla po zhoršení ekonomického výhľadu americkým FED-om, ako aj sérii horších čísiel z ďalších kľúčových krajín.

"Napriek poslednému poklesu cien ropy, aj po zohľadnení kurzového vývoja eura a amerického dolára, zostávajú naše ceny PHM pomerne vysoko," upozornil Gábriš s tým, že ak by neprišlo k ich poklesu, tak to môže opäť podporiť "palivovú turistiku" Slovákov, podobne ako v roku 2011. Z tohto dôvodu vtedy prišlo k prepadu tržieb v maloobchode s pohonnými látkami takmer o 15 %.