Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Cena elektriny by mohla na budúci rok klesnúť, konečné slovo má štát

Ilustračné foto Foto: TASR

Tradiční dodávatelia pokles ceny komodity na trhu pripúšťajú, no upozorňujú na vplyv regulovaných položiek na konečnú cenu elektriny pre spotrebiteľa.

Bratislava 18. apríla (TASR) – Cena dodávky elektrickej energie by mohla v budúcom roku klesnúť o 10 %. Vyplýva to z výpočtov alternatívnych dodávateľov elektriny v SR. Či prípadný pokles pocítia samotní spotrebitelia, o tom rozhodne regulátor, teda Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Podľa doterajšieho vývoja cien komodity na trhu a pri predpoklade, že cena elektriny na trhu nebude rásť, ale zostane na súčasnej úrovni a pri zachovaní súčasných parametrov regulácie je možné očakávať pokles o takmer 10 %, čo je približne o 5 eur na megawatt hodinu menej oproti súčasnosti," uviedol pre TASR riaditeľ pre retail v spoločnosti ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík.

Podobný názor má ďalší alternatívny predajca Slovakia Energy. "Cena silovej elektriny na komoditnom trhu dosiahla cenovo historicky najnižšiu hranicu. Odhadujeme, že by mohla v budúcom roku klesnúť o 5 až 10 %," priblížil konateľ spoločnosti Jiří Písařík.

Tradiční dodávatelia pokles ceny komodity na trhu pripúšťajú, no upozorňujú na vplyv regulovaných položiek na konečnú cenu elektriny pre spotrebiteľa. "Pri súčasnom vývoji na európskych trhoch je zatiaľ predpoklad, že by ceny dodávky mohli mierne klesnúť. Celkovú cenu však ovplyvnia regulované položky, ktorých výška bude jasná až v októbri či novembri tohto roka," upozornila Katarína Šulíková z Východoslovenskej energetiky (VSE).

Cena elektriny pre domácnosti sa skladá z 10 rôznych položiek. Približne 33 % celkovej ceny závisí od vývoja na komoditnom trhu a od nákladov a marže dodávateľa. Zvyšných 67 % ovplyvňuje štát prostredníctvom regulátora. Patria sem distribučné poplatky, poplatky za systémové služby, daň z pridanej hodnoty, odvod do Národného jadrového fondu či tarifa za prevádzku systému (TPS). Práve TPS zvýšil štát podľa Kovalíka v januári tohto roka nenápadne o takmer 25 %.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúša získať stanovisko ÚRSO.