Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Cena emisných povoleniek ostáva pod tlakom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K prelomeniu dlhodobého rastúceho trendu ceny povolenky prišlo 11. decembra minulého roka.

Bratislava 23. februára (TASR) - Cena emisných povoleniek sa momentálne pohybuje okolo 5 eur za tonu emisií, na začiatku februára klesla aj na 4,60 eura, čo je oveľa menej, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa predpovedí sa ceny na konci minulého roka mali pohybovať na úrovniach okolo 8,50 až 9 eur. "Napriek tomu, že boli schválené dve čiastočné reformy, ktoré by mali trh stabilizovať, cena povoleniek ostáva naďalej pod tlakom a veľmi silno reaguje na ceny energetických komodít," informovala spoločnosť Virtuse Energy, český a slovenský obchodník s emisnými povolenkami a elektrinou.

"Virtuse Energy predpokladá, že dlhodobo by sa cena povolenky aj napriek súčasnému poklesu mala pohybovať práve medzi 8 a 9 eurami," uviedla dnes na konferencii 3. Slovak Emission Trading o emisných povolenkách obchodná riaditeľka Virtuse Energy Pavlína Novotná.

K prelomeniu dlhodobého rastúceho trendu ceny povolenky prišlo 11. decembra minulého roka. Po pomalom zotavovaní sa nakoniec vlaňajšok uzavrel na cene 8,29 eura. Začiatkom roka 2016 však pokračoval prudký klesajúci trend a cena povolenky sa prepadla o viac než 40 %.

"Je mnoho príčin vedúcich k tak prudkému poklesu ceny a svoju rolu hrajú aj špekulanti. Povolenka je súčasťou energetického komplexu, v poslednom období koreluje hlavne s cenou ropy a elektriny, vplyv má medzinárodná politika a ekonomika. Ak sa zameriame na dopyt a ponuku, je potrebné spomenúť, že v dôsledku nadpriemerných teplôt budú teplárne potrebovať menej emisných povoleniek na splnenie svojej zákonnej povinnosti," povedala Novotná.

Európsky systém emisného obchodovania dlhodobo trpí prebytkom povoleniek. Z dôvodu zlepšenia funkčnosti a stabilizácie ceny sa po zložitých a zdĺhavých rokovaniach zaviedla dvojfázová reforma.

Virtuse Energy sa venuje obchodovaniu s elektrinou a emisnými povolenkami. Minulý rok zobchodovala 76 miliónov emisných povoleniek stovkám najväčších spoločností, hlavne v Česku a na Slovensku a dosiahla obrat viac ako 250 miliónov eur.