Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Cena emisných povoleniek v EÚ prvýkrát prekonala 60 eur za tonu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ceny emisných povoleniek začali prekonávať rekordy už počas minulého roka. Len v máji sa ich cena prvýkrát dostala nad 50 eur za tonu.

Brusel 30. augusta (TASR) - Cena emisných povoleniek v Európskej únii (EÚ) prvýkrát prekonala 60 eur za tonu.

Referenčný decembrový kontrakt európskych emisných povoleniek (EUA) sa v pondelok dostal až na 61,01 eura za tonu. Neskôr prišiel o časť ziskov a po deviatej hodine SELČ sa obchodoval na úrovni 60,28 eura za tonu.

Ceny emisných povoleniek začali prekonávať rekordy už počas minulého roka. Len v máji sa ich cena prvýkrát dostala nad 50 eur za tonu.

Európsky systém obchodovania ETS, ktorý funguje od roku 2005, je základom stratégie EÚ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Nárast cien uhlíkových povoleniek zvyšuje firmám náklady na emisie a núti ich, aby hľadali zelenšie riešenia.

Očakáva sa, že ceny povoleniek budú pokračovať v raste. Investičný šéf londýnskeho hedžového fondu Northlander Commodity Advisors Ulf Ek ešte v máji prognózoval, že do konca roka sa dostanú na 75 eur za tonu.

Jednou z príčin zdražovania emisných povoleniek je aj rozhodnutie EÚ, že v rámci obnovy po koronakríze je jednou z priorít urýchlenie prechodu k zelenšej ekonomike. Minulý rok v júli 2020 ich cena prvýkrát za viac než 10 rokov prekročila 30 eur za tonu a odvtedy sa zdvojnásobila.