Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Cena emitovaných zelených dlhopisov presiahla tento rok 200 mld. USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V porovnaní s prvými deviatimi mesiacmi minulého roka predstavuje tohtoročná 200-miliardová hodnota emitovaných zelených dlhopisov 12-percentný rast.

Londýn 5. októbra (TASR) - Od začiatku tohto roka bolo emitovaných takzvaných zelených dlhopisov za viac než 200 miliárd USD (169,95 miliardy eur). Za 13 rokov ich existencie tak dosiahol objem predaných zelených dlhopisov viac než 1 bilión USD. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na prieskum Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Prostredníctvom zelených dlhopisov sa financujú environmentálne projekty, ako sú napríklad veterné parky či nízkouhlíková doprava. Prvýkrát boli emitované v roku 2007 a aj keď tvoria iba zlomok z celkového trhu s dlhopismi, ich objem každým rokom rastie. Napríklad v porovnaní s prvými deviatimi mesiacmi minulého roka predstavuje tohtoročná 200-miliardová hodnota emitovaných zelených dlhopisov 12-percentný rast. Najlepším mesiacom v tomto smere bol práve september.

"Väčšinu tohto roka predaj zelených dlhopisov zaostával za rokom 2019, situáciu však vylepšil september, v ktorom sa predali zelené dlhopisy za viac než 50 miliárd USD," povedala analytička BNEF Mallory Rutiglianová. To podľa nej zvyšuje šance na dobré výsledky za posledný štvrťrok tohto roka.

(1 EUR = 1,1768 USD)