Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena nafty padla pod 1 euro, ceny pohonných látok by mali klesať

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Uviedol to pre TASR analytik portálu benzin.sk Marian Illéš.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Cena nafty v Bratislave už klesla pod hranicu jedného eura a na niektorých čerpacích staniciach ju predávajú po 0,999 eura za liter. Uviedol to pre TASR analytik portálu benzin.sk Marian Illéš na margo klesajúcich cien pohonných látok na Slovensku a v EÚ.

Ponuka ropy na trhoch je podľa jeho informácií vyššia než dopyt. Rast dopytu tlmí v súčasnosti aj spomalenie čínskej ekonomiky. Koncom roka navyše skončí embargo na iránsku ropu, čo už teraz tlačí cenu ropy smerom nadol. "Ropa sa obchoduje v dolároch a euro voči doláru v posledných troch týždňoch posilnilo," poznamenal.

"Keďže cena ropy od mája tohto roku stále klesá, veríme, že ceny pohonných látok budú ešte klesať. Predpokladom toho bude, že sa neudejú nové mimoriadne udalosti," zdôraznil.

Cena ropy v súčasnosti je podľa neho podobná cene z decembra 2008, teda dosahuje približne 6,5-ročné minimum. "Podľa našich údajov stál vtedy liter 95-oktánového benzínu na Slovensku v prepočte asi 1,040 eura a nafta 1,193 eura. Bol však iný kurz EUR/USD, ako aj iná spotrebná daň na naftu," dodal Illéš.

(1 EUR = 1,1268 USD)