Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Výročnú cenu Združenia podnikateľov Slovenska si dnes prevzal V. Klaus

Prezident ČR Václav Klaus sa v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Slovenska zúčastnil na slávnostnom zasadnutí snemu Združenia podnikateľov Slovenska, na ktorom prevzal Výročnú cenu Združenia podnikateľov Slovenska. Foto: TASR/Michal Svítok

Podnikatelia oceňujú Klausov rozhodný boj proti neustále rastúcej centralizácii a zvyšovaniu zásahov do ekonomiky v EÚ a na globálnej úrovni.

Bratislava 27.februára (TASR) - Výročnú cenu Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) za rok 2012 získal český prezident Václav Klaus. Cenu si dnes v Bratislave prevzal z rúk prezidenta ZPS Jána Oravca.

Podnikatelia ocenili V. Klausa za jeho prínos k rýchlemu prechodu centrálne plánovanej na trhovú ekonomiku v rokoch 1990-1992, čoho výsledkom je silný súkromný sektor na Slovensku a v Českej republike. Zároveň podnikatelia oceňujú jeho rozhodný boj proti neustále rastúcej centralizácii a zvyšovaniu zásahov do ekonomiky v Európskej únii (EÚ) a na globálnej úrovni.

Prezident ZPS pri hodnotení aktivít V. Klausa vyzdvihol nielen jeho pôsobenie nielen po novembri 1989, ale aj jeho činnosť pred týmto obdobím, keď chodil na Slovensko prednášať zásady liberálnej politiky.

"Za rok 2012 sme sa rozhodli udeliť cenu českému prezidentovi Václavovi Klausovi," povedal J. Oravec, "ktorý zohral kľúčovú úlohu v transformácii v rokoch 1990-1992, kedy Slovensko bolo ešte súčasťou bývalého Československa. Druhá vec, za ktorú Václava Klausa oceňujeme, sú jeho súčasné postoje, ktorými zásadne odmieta proces centralizácie v rámci EÚ a zásahy štátov do ekonomík v rámci EÚ alebo na globálnej úrovni."

V. Klaus ocenil pôsobenie ZPS smerujúce k zlepšovaniu podnikateľského prostredia, pričom zároveň vyjadril ľútosť nad skutočnosťou, že podľa jeho vedomostí v ČR organizácia s obdobnými progresívnymi názormi v súčasnosti neexistuje. Potvrdil aj svoje doterajšie názory na čoraz väčšiu centralizáciu v rámci EÚ, regulačnú politiku Bruselu zväzujúcu podnikateľské iniciatívy, ako aj kroky na ozdravovanie spoločnej meny. Podľa jeho názoru nie je správne, aby sa za každú cenu zachraňovali krachujúce krajiny eurozóny. Zastáva názor, že tak, ako sa podarilo rozdeliť menu po zániku spoločného štátu bez zbytočných otrasov, nemal by byť neriešiteľný problém ani v prípade eura.

Prezident ČR Václav Klaus (na snímke vľavo) sa v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Slovenska zúčastnil na slávnostnom zasadnutí snemu Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) , na ktorom prevzal Výročnú cenu Združenia podnikateľov Slovenska. Na snímke vpravo prezident ZPS Ján Oravec.
Foto: TASR/Michal Svítok