Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy WTI stále klesá, dostala sa pod 102 USD/barel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, však mierne vzrástla.

New York 25. júla (TASR) - Po výraznom raste v strede týždňa v dôsledku prudkého poklesu ropných zásob v USA cena americkej ropy už druhý deň pokračuje v poklese, pričom sa dostala pod hranicu 102 USD za barel (159 litrov). Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, naopak, mierne vzrástla. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri klesla do 7.55 h SELČ o 10 centov na 101,97 USD (75,69 eura) za barel potom, ako na záver štvrtkového obchodovania (24.7.) zaznamenala pokles až o 1,05 USD a uzavrela na úrovni 102,07 USD za barel.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, však mierne vzrástla. Zvýšila sa o 13 centov na 107,20 USD za barel.

Americké ministerstvo energetiky v stredu oznámilo pokles ropných zásob za minulý týždeň takmer o 4 milióny barelov, zatiaľ čo trhy očakávali ich zníženie zhruba o 2,6 milióna barelov. V reakcii na túto správu cena WTI na záver stredajšieho obchodovania vzrástla o 73 centov. Neskôr však začala postupne klesať, keďže objem zásob benzínu bol takmer trikrát vyšší, než sa pôvodne predpokladalo.

Ešte výraznejšiemu poklesu zatiaľ bráni pokračujúce napätie na Blízkom východe v dôsledku útokov Izraela na pásmo Gazy. Ďalším dôvodom je pokračovanie konfliktu na východe Ukrajiny, najmä potom, čo minulý týždeň došlo k zostreleniu civilného lietadla malajzijských aerolínií. Útok na lietadlo, z ktorého západné krajiny obviňujú proruských separatistov, si vyžiadal približne 300 životov.

(1 EUR = 1,3472 USD)