Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cena ropy WTI po utorkovom poklese opätovne vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Európska únia sa rozhodla rozšíriť zoznam osôb, voči ktorým uplatní sankcie. Nepristúpila však k sankciám, ktoré by ovplyvnili dodávky energií z Ruska.

New York 23. júla (TASR) - Po utorkovom poklese cena americkej ropy WTI dnes v popoludňajších hodinách mierne vzrástla a posunula sa bližšie k hranici 103 USD za barel (159 litrov). V utorok (22. 7.) na záver obchodovania cena WTI klesla potom, ako sa ukázalo, že zásoby ropy v USA klesli menej než sa čakalo a navyše, rozšírenie sankcií Európskej únie voči Rusku sa nedotkne energetického sektora. Informovala o tom agentúra AP.

Európska únia sa rozhodla rozšíriť zoznam osôb, voči ktorým uplatní sankcie. Nepristúpila však k sankciám, ktoré by ovplyvnili dodávky energií z Ruska.

Trhy navyše čakajú na oficiálne údaje z amerického ministerstva energetiky o vývoji zásob ropy v USA. Americký ropný inštitút v utorok oznámil, že zásoby ropy za minulý týždeň klesli o 550.000 barelov. To je omnoho slabší pokles než sa čakalo. Trhy počítali s poklesom ropných zásob až o 2,6 milióna barelov. To sa odrazilo na vývoji ceny WTI na záver utorkového obchodovania, ktorá klesla o 47 centov.

Dnes v popoludňajších hodinách v Európe vzrástla cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri o 20 centov na 102,59 USD (76,19 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa zvýšila o 43 centov na 107,76 USD USD za barel.